• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Zašto su neke zemlje bile uzdržane u Savetu Evrope

Foto RTS

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže za RTS da je prekršena procedura u Savetu Evrope i da je njih sramota što su to predložili. Ističe da nas je Ukrajina neprijatno iznenadila. Srbija osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine u svim rezolucijama širom sveta, a kada je reč o našem teritorijalnom integritetu, oni su uzdržani. To će, dodaje, uticati i na naše dalje stavove. “Što se tiče BiH, da li je bilo nekad mog nastupa da nismo rekli teritorijalni integritet BiH? Sada kada neko to pita, bićemo uzdržani. Pa što bismo bili za teritorijalni integritet BiH, a oni su uzdržani?”, upitao je Dačić.

Ivica Dačić je gostujući u Dnevniku RTS-a izjavio da sled događaja u Savetu Evrope govori o tome da nije bila reč o normalnoj proceduri, već isključivo o tome da se Priština za nešto nagradi, samo se postavlja pitanje za šta.

“Da li je to nagrada za to što 10 godina nisu formirali ZSO? Pa kako Savet Evrope do sada nije konstatovao da mora da se formira ZSO, jer je potpisala Ketrin Ešton u ime EU?”, upitao je Dačić.

“Ukrajina neprijatno iznenadila”

Istakao je i da ga je predsednik Aleksandar Vučić pozvao sinoć i da su razmatrali šta da se radi.

“Ukupno ima 46 članica, ali je Rusija sama izašla, Belorusija nije član. Mi moramo da zahvalimo i smatramo ih čvrstim prijateljima – Mađarsku. Od tih zemalja 34 priznaju Kosovo, a ovde 13 zemalja nije glasalo za, 33 su bile za. Mađarskoj želim posebno da zahvalim. To je velika stvar koju je neko uradio, neko ko je priznao Kosovo, a glasa protiv”, navodi Dačić.

Zahvalio je i Azerbejdžanu i Gruziji.

“Svaka čast i duboko smo zahvalni. Veoma je važno što su Španija, Kipar i Rumunija ostale dosledne. S druge strane, moram da kažem da nas je Ukrajina neprijatno iznenadila. Cela ova priča se temelji na teritorijalnom integritetu kada je Ukrajina u pitanju. Znate s kojim naporom glasamo za sve rezolucije, da osuđujemo kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine u svim rezolucijama širom sveta, a kada je reč o našem teritorijalnom integritetu, oni su uzdržani. Spoljna politika se bazira na reciprocitetu. To će svakako uticati na naše stavove u budućnosti o teritorijalnom integritetu tih zemalja. To će uticati na naše stavove nadalje”, ističe Dačić.

Jermenija, kaže, nije učestvovala u glasanju. “Mi s njima imamo prijateljske odnose, ali nas to veoma iznenađuje, jer znaju koliko problema ima i šta znači teritorijalni integritet”, ističe Dačić.

“Crna Gora je mogla makar da bude uzdržana, da pokaže makar malo poštovanja prema našim problemima. Moramo i tu da delujemo recipročno. Crna Gora je glasala za prijem Kosova. Trebaće i njima nekada naš glas, sigurno neće moći na njega da računaju. Što se tiče BiH, je l’ bilo nekad mog nastupa da nismo rekli teritorijalni integritet BiH? Sada kada neko to pita bićemo uzdržani. Pa što bismo bili za teritorijalni integritet BiH, a da oni glasaju uzdržano?”, istakao je Dačić.

“Zašto su neke zemlje bile uzdržane”

Šef srpske diplomatije postavlja pitanje zašto su neke zemlje bile uzdržane.

“Da li te zemlje priznaju ili ne priznaju Kosovo? To je pitanje i za Grčku i Slovačku. Ministar iz Grčke je bio na slavi kod predsednika Vučića. Predsednica Grčke je govorila o tome da oni ne priznaju Kosovo. Ovde je reč o teritorijalnom integritetu i suverenitetu. Sad mi treba više da štitimo teritorijalni integritet Ukrajine ili BiH, da rušimo naše interese jer rušimo odnose s Rusijom, a da oni glasaju uzdržano. Ja to ne razumem”, istakao je Dačić.

I Grčka i Slovačka su ga, kaže, iznenadile.

“Ali ne mogu da kažem da se prvi put susrećemo sa tim. Ovo je principijelno pitanje. Ako si protiv, onda si protiv. Postoje manipulacije da je to nekako predviđeno, čak neko spominje i Briselskim sporazumom, a to nema veze. Sad pominju i ovaj Ohridski sporazum, gde bezobrazni kažu da je to na osnovu toga. Šta sad, mi treba da aplaudiramo i kažemo ‘u redu’. Pa ne, mi moramo da branimo naše državne interese. Ovde je reč o tome da je prva stvar u Ohridskom dogovoru ZSO. Ako toga nema, nema ni drugih dogovora”, napominje Dačić.

“Kako ko prema nama, tako ćemo i mi prema njima”

Prema njegovim rečima, ovo je klasična manipulacija i laž.

“Iz međunarodne zajednice su procenili da bi trebalo da daju pozitivni impuls Kurtiju. To je vrhunac licemerja. A šta je Srbija dobila? Zato, ja mislim da kad je reč o tim spoljnopolitičkim odnosima, ti gangsterski principi – ja ću da ti pucam u glavu, ali to nije ništa lično, ne važi. U međunarodnim odnosima postoji samo reciprocitet. Kako ko prema nama, tako ćemo i mi prema njima i tačka”, naglasio je Dačić.

Dačić kaže da se priprema samit SE u Rejkjaviku i da su “toliko uložili u samit, hteli su jedinstvo oko Ukrajine, a uveli su podele zbog Kosova”.

“Prvi put postoji nejedinstvo oko prijema nekoga. To nikada nije bilo. Postoji deklaracija u kojoj se kaže da treba da se poštuju i teritorijalni integriteti Ukrajine i Moldavije. Uložićemo amandman sa tim – šta je s teritorijalnim integritetom Srbije. Zašto bismo mi to radili, a u tom dokumentu drvlje i kamenje na Rusiju. Zašto bismo mi to radili, a da Ukrajina i Moldavija budu uzdržane kada je reč o našem teritorijalnom integritetu. Ako se taj amandman ne prihvati, nema glasanja za deklaraciju o Savetu Evrope, a ona ne može da se usvoji bez konsenzusa”, napominje ministar spoljnih poslova.

Zaključak će, navodi, biti sigurno na tragu onome o čemu je predsednik Vučić juče govorio.

“Mi treba da nastavimo dalje dijalog na traženju naših zajedničkih interesa, a ne diktata onoga što je u interesu samo Prištine, jer to onda nije dijalog. U četvrtak je sednica SB UN o Kosovu. Ja ću već danas krenuti, a postoji mogućnost i da predsednik donese odluku da on učestvuje u ime Srbije, ali o tome će on doneti odluku u toku dana”, zaključio je Dačić.

Comments

Pročitaj još