• Početna>
  • Vesti>

Simić: Izbori u nedelju nedemokratski, nelegalni i nelegitimni, građani da ostanu kod svojih kuća

Foto: Igor Simić

Srpska lista pozvala je na opšti bojkot lokalnih izbora koji su zakazani nedelju. “Neka sva biračka mesta budu prazna 23. aprila, što će poslati jasnu poruku Prištini i međunarodnoj zajednici” navedeno je između ostalog u saopštenju.

Potpredsednik Srpske liste u razgovoru za Radio Kosovska Mitrovica kaže da su na bojkot pozvali “kako bi se poslala jasna poruka Prištini i međunarodnoj zajednici da Srbi ne prihvataju da Aljbin Kurti sa jedan ili dva posto osvojenih glasova upravlja opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova i Metohije”.

Ovaj poziv na bojkot, bio je povod za razgovor.

Zbog čega ste se odlučili da se obratite saopštenjem i pozovete građane na bojkot, budući da Srpska lista, kao najveća partija Srba, svakako ne učestvuje na izborima ?

Poziv koji je upućen srpskom narodu na severu Kosova i Metohije je vrlo jasan i direktan, pre svega pozivamo građane da ostanu mirni i ne nasedaju na provokacije ukoliko do njih dođe od strane režima Aljbina Kurtija, koji očigledno zna da funkcioniše samo u situacijama kada su podignute tenzije ne poštujući osnovne postulate demokratije niti ljudskih prava.

Mi pozivamo građane da ostanu mirni, ne nasedaju na provokacije, ali i pozivamo ih i na opšti bojkot ovih nedemokratskih izbora koje organizuje Kurti u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

Pre svega iz razloga kako bi se poslala jasna poruka Prištini i međunarodnoj zajednici da Srbi ne prihvataju da Aljbin Kurti sa jedan ili dva posto osvojenih glasova upravlja opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova i Metohije.

Na kakve provokacije mislite, šta bi moglo da se dogodi da eventualno isprovocira Srbe u nedelju, osim same činjenice da se izbori održavaju?

Ako pogledate unazad nekoliko meseci, a posebno zadnje dve godine otkad je Aljbin Kurti, kosovske institucije, protiv srpskog naroda, njegove imovine, Srpske pravoslavne crkve, dogodilo se više od 300 etnički motivisanih incidenata od kojih su bili oni najteži, ranjavanje dečaka u Gotovuši u Štrpcu Stefana i Miloša, ranjavanje Srećka Sofronijevića, Miljana Delevića, poslednji slučaj ranjavanje Miljana Jovanovića.

Kad god smo imali podizanje tenzija, ugrožavanje mira i sigurnosti građana, to se dešavalo kao posledica tenzija i retorike Aljbina Kurtija, ali i poteza koje su povlačile prištinske insitucije ne poštujući srpski narod koji živi na prostoru Kosova i Metohije i njegova elementarna prava. Tako da i u ovom slučaju kada Aljbin Kurti želi da organizuje izbore svestan da će svi Srbi te izbore bojkotovati, postavlja se pitanje šta želi time da ostvari, a to je više nego jasno. On želi da protera Srbe sa severa Kosova i Metohije, želi da nastavi proces okupacije srpskih opština koji je započeo sa dugim cevima i čizmama, a sada ga dovršava sa nekakvim fantomskim izborima na kojima nijedan Srbin neće učestvovati i neće imati apsolutno nikakav ni legitimitet, ni legalitet.

Kako vi komentarišete stav međunarodne zajednice? Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer danas je izjavio da SAD pažljivo prati proces, da su svi imali prilike da učestvuju, da izaberu učešće u demokratskom procesu izbora i da svi građani na severu i političke partije  imaju odgovornost da poštuju demokratski proces , kao i da su svi imali priliku da se registruju i učestvuju ?

Pre svega sve političke partije, ali i institucije treba da poštuju većinsku volju građana. To je osnovni postulat demokratije, mi se nadamo i na prostoru Kosova i Metohije i u tom smislu. Politika Srpske liste sledi politiku srpskog naroda koji ne želi da bude dekor u kosovskim institucijama i to je bio razlog napuštanja petog novembra prošle godine.

Da vas podsetim, odluka Srpske liste da bojkotuje ove nedemokratske, nelegitimne i nelegalne izbore na severu Kosova i Metohije je rezultat antisrpskog delovanja režima Aljbina Kurtija, pa vas podsećam da je taj isti režim zabranio održavanje parlamentarsnih srpskih izbara i izjašnjavanje na referendumu koji je organizovala Republika Srbija, napravio listu za hapšenje viđenijih Srba bez ikakvih dokaza i osnova, zabranio vakcinaciju čak naših građana protiv korona virusa i dopremanje lekova, medicinskog materijala i svega što je potrebno za lečenje svih građana i Srba, Albanaca, Bošnjaka, Roma, svih ostalih.

Taj isti režim je ugrozio osnovna ljudska prava ali i prava na slobodno uživanje imovine, pa je u opštinama Zubin Potok i Leposavić, sproveo proces otimanja, a ne eksproprijacije zemljišta sa ciljem građenja nekakvih nelegalnih parapolicijskih baza u kojima bi bio jednonacionalni sastav specijalnih jedinica, koji mesecima unazad pucaju po Srbima, koji maltretiraju srpski narod, maltretiraju Srbe i Srpkinje koji žive na prostoru severa Kosova i Metohije.

Taj isti režim je ukinuo slobodu govora, pa su Ivana Todosijevića osudili na zatvorsku kaznu zbog izgovorene reči, što je jedinstven slučaj nakon drugog svetskog rata na tlu Evrope i ono što je posebno značajno jeste da otkad postoji vlada Aljbina Kurtija pokazao je apsolutno nepoštovanje Briselskog sporazuma.

Tako da svi međunarodni predstavnici koji smatraju da u takvim uslovima mi treba da učestvujemo na nekakvim izborima protivno volji sopstvenog naroda, protivno našim uverenjima, apsolutno ne odgovara istini. U tom smislu smatram da je odgovornost međunarodne zajednice pored Prištine posebno značajna, zato što su oni bili garant da će Srbi imati Zajednicu srpskih opština, da Srbi mogu normalno da žive na svojim ognjištima i da niko ne može da ih maltretira samo zato što su Srbi, a čega smo svedoci mesecima unazad.

Centralna izborna komisija odbila je da akredituje i nevladine organizacije sa severa Kosova koje su se prijavile i koje su u proteklim godinama pratile izborni proces?

Malo pre ste spomenuli kako ste rekli da će ambasador pratiti ove izbore, pa se postavlja pitanje na koji način će to da radi, ako znamo da su ovo prvi izbori na Kosovu i Metohiji koje prate svega dva međunarodna posmatrača i to obojica iz britanske ambasade. Nema OEBS-a, nema Evropske posmatračke misije, nema bilo koje međunarodne institucije koja ima kredibilitet, znanje i sposobnost da prati izbore. To govori u prilog tome da se nešto čudno dešava, da se ne dešava ništa što je u skladu sa zakonom, niti što odražava stav građana.

Podsetiću vas da posmatranje izbora kao što ste rekli nije dozvoljeno čak ni predstavnicima nevladinog sektora, onim istim ljudima kojima je to bilo omogućeno poslednjih deset godina sijaset puta. Pratili su i lokalne i parlamentarne izbore, bez ikakvih problema. Kome smatraju posmatrači na biračkim mestima? Šta to Kurti želi da sakrije 23. aprila ? Pretpostavljamo svoj fijasko u smislu da će videti jasan odgovor srpskog naroda koji će pokazati svojim neizlaskom na ove izbore, da ne prihvata jednostrane poteze Prištine.

Partija kosovskih Srba je odustala od izbora, ostala je samo jedna kandidatkinja koja je prijavljena za Zvečan. Da li imate komentar i na njihovo odustajanje koje je saopšteno sinoć nakon sednice Glavnog odbora?

Mislim da je to njihova odluka, smatram kao što sam i rekao da nijedan Srbin kome je stalo do ostanka i opstanka srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije neće ni na koji način uzeti učešće na ovom nelegalnom, nelegitimnom i nedemokratskom procesu i u tom smislu ja pozivam sve građane, sve Srbe još jednom u ime predstavništva Srpske liste da 23. aprila biračka mesta ostanu prazna, da se Srbi tog dana posvete nekim drugim stvarima, da budu sa svojim porodicama i da uživaju u lepom danu, a da na biračkim mestima ostanu samo oni delegati delegirani iz Prištine.  

Prema informacijama koje imamo čak ni članovi biračkih  odbora iz albanskih partija se nisu prijavili za učešće u radu biračkih odbora, tako da Priština po prvi put imenuje, na osnovu nekih novih pravila koliko sam saznao neke ljude iz Prištine koji će posmatrati te izbore što je protivno pravnim aktima koji zahtevaju da članovi biračkih odbora budu ispred političkih partija, odnosno da budu građani opština u kojima se održavaju lokalni izbori.

Šta Srbi na severu Kosova i Metohije mogu da očekuju nakon ovih nedeljnih izbora, od ponedeljka 24. aprila ?

Srbi na severu Kosova i Metohije pre svega mora da pokažu mudrost i da veruju svojoj državi, koja je uvek bila uz svoj narod. Čuli ste sinoć i predsednika Aleksandra Vučića koji je jasno kazao da će to biti blamaža svih međunarodnih institucija, pre svega zemalja Kvinte koji će podržati ovakve Kurtijeve izbore.

S druge strane, čeka nas težak period, jer je očigledno da Aljbin Kurti nastoji da svoj politički rejting “podiže preko leđa srpskog naroda”. Očekuje nas težak period u kome mi moramo da pokažemo jedinstvo, slogu i odlučnost da budemo svoj na svome. Da sačuvamo mir, svoje porodice, da sačuvamo svoja sela i gradove od nasrtaja Aljbina Kurtija, koje će definitivno nastaviti da se dešavaju,  jer to je jedina matrica po kojoj deluje Vlada Aljbina Kurtija. U tom smislu očekuje nas težak period, a kada je Priština u pitanju očekuje nas nastavak okupacije srpskih opština i demonstracija sile od strane režima Aljbina Kurtija.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još