• Početna>
  • Vesti>

Evropska komisija: Pasoši Koordinacione uprave bez vizne liberalizacije

Foto Tanjug

Vizna liberalizacija koja je odobrena za Kosovo odnosi se samo za nosioce kosovskih pasoša, ali ne i za one građane Kosova koji imaju pasoše koje izdaju srpski organi, potvrdili su zvaničnici Evropske komisije (EK), prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Kosovski Srbi, nosioci srpskih pasoša, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, trenutno nemaju koristi od srpskog bezviznog režima sa EU”, rekla je u pisanom odgovoru Anita Hiper , portparolka Evropske komisije.

Nakon što je Evropski parlament 18. aprila usvojio odluku o viznoj liberalizaciji za Kosovo, na osnovu koje će kosovski građani moći da slobodno putuju u države Šengen zone od prvog januara 2024. godine, vizni režim ostaje važeći samo za one građane na Kosovu kojima pasoše izdaje Koordinaciona uprava MUP-a Republike Srbije.

Kada je za Srbiju ukinut vizni režim, u decembru 2009. godine, Srbi na Kosovu su bili izuzeti od vizne liberalizacije.

I izvestilac za vize u Evropskom parlamentu Tejs Rojten je nakon potpisivanja pravnog akta o viznoj liberalizaciji, 19. aprila pojasnio da se ukidanje viznog režima odnosi samo na kosovske pasoše.

“(Zakonodavstvo) je veoma pažljivo formulisano, kako kaže, ništa više, ništa manje: građani Kosova sa dokumentom koji izdaju kosovske vlasti mogu slobodno da putuju“, izjavio je 19. aprila u Strazburu Tejs Rojten.

Comments

Pročitaj još