Stano: Imperativ je da se Srbi vrate u institucije

Foto: Tanjug

Portparol EU Peter Stano pozvao je na stabilizaciju prilika na severu KiM, navodeći povratak Srba u institucije u Prištini kao prioritet.

“Imperativ je da se vratimo u situaciju da kosovski Srbi aktivno učestvuju u lokalnoj upravi, u policiji i pravosuđu na severu KiM. Potrebno nam je da obe strane odigraju svoju ulogu u ovome”, rekao je Stano prištinskim medijima na albanskom jeziku.

Naveo je da je na da je na Prištini i Beogradu da daju prioritet povratku Srba u kosovske institucije, implicirajući da EU neće moći da prinudi bilo čije učešće u procesima.

“Međutim, EU ne može da natera da ovi demokratski procesi budu uspešni. Dužnost Kosova i Srbije je da daju prioritet povratku kosovskih Srba u lokalnu upravu, policiju i pravosuđe i da se dogovore o putu napred koji je sveobuhvatan, pravičan, demokratski i miran”, rekao je Stano.

Uslov Srba za povratak u institucije koje su kolektivno napustili u novembru prošle godine je formiranje ZSO i povlačenje specijalnih snaga policije sa severa KiM.

Comments

Pročitaj još