• Početna>
  • Vesti>

Dačić u Savetu Evrope: Politički dijalog nema alternativu

Foto> RTS, printscreen

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je u Strazburu, prilikom obeležavanja 20 godina od prijema Srbije u Savet Evrope, da je dosledno poštovanje međunarodnog prava najbolji i najbrži način za dolazak do stabilnosti i blagostanja u međunarodnoj zajednici. Naglasio je da je važno da se standardi Saveta Evrope primene i na teritoriji Kosova i Metohije.

Ivica Dačić je, prilikom obeležavanja 20 godina od prijema Srbije u Savet Evrope, istakao da Srbija uvažava i u potpunosti poštuje sve mehanizme tog tela, kao i da se u proteklih 20 godina Srbija mnogo menjala i razvijala u svim sferama društva u skladu sa slobodnom voljom svojih građana.

Istakao je da se i Savet Evrope menjao razvijajući i proširujući svoj delokrug, usklađujući ga sa globalnim trendovima.

Naveo je da se poslednjih godina videlo koliko smo ranjivi u pogledu globalnih izazova, suočivši se s migrantskom krizom, pandemijom, oružanim sukobima, a odnedavno i sa problemima u snabdevanju hranom i energentima.

“Vreme izazova zahteva važne odluke, ali te odluke ne bi trebalo da isključe jedan važan princip – princip solidarnosti. Ideja o solidarnosti oplemenjuje svaku našu aktivnost prilikom rešavanja problema. Iskoristiću reči Viktora Igoa da ‘ono što vuče svet nisu lokomotive, već ideje'”, istakao je šef srpske diplomatije.

Dačić je podsetio da već više od godinu dana bukti rat u Evropi i pozvao relevantne međunarodne subjekte da upotrebe sve svoje kapacitete kako bi se u najkraćem roku zaustavio rat u Ukrajini.

“Srbija iz svog gorkog isustva poručuje da politički dijalog nema alternativu i apeluje da se dâ šansa pregovorima i demokratiji. Srbija se uvek dosledno držala principa međunarodnog prava, principa nepovredivosti granica i poštovanja teritorijalnog integriteta svih zemalja, uključujući i Ukrajinu”, rekao je Dačić.

Za Srbiju je, kako kaže Dačić, važno da se standardi Saveta Evrope primene i na teritoriji Kosova i Metohije i istakao da simbolično u Savetu Evrope želi da ukaže na poštovanje međunarodnog prava.

“Dosledno poštovanje vladavine prava je najbolji i najbrži put do stabilnosti i blagostanja u međunarodnoj zajednici”, rekao je Dačić napominjući da bi “ignorisanje Statuta bilo veoma štetno za Savet Evrope, njegovu funkcionalnost i perspektivu”.

Dačić je naglasio da Srbija ostaje privržena Statutu Saveta Evrope i, kako kaže, nastojaće da zajedno sa međunarodnom zajednicom radi na unapređenju rada te organizacije.

“Članstvo tzv. Kosova u SE neće biti na dnevnom redu sutrašnjeg sastanka”

Ministar Dačić je izjavio da na sutrašnjoj sednici Komiteta ministara Saveta Evrope neće biti razgovora o članstvu tzv. države Kosovo u toj organizaciji.

“Činjenica da neko o tome priča, kao i o viznoj liberalizaciji, u danima kada se obeležava 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, iz kog oni ništa nisu sproveli, predstavlja jedan akt velikog licemerja i bezobrazluka prema Republici Srbiji”, poručio je Dačić.

Kako je naveo, u ovom trenutku je neizvesno kada će i da li će se to pitanje naći na dnevnom redu dok neke zemlje, predvođene Nemačkom, smatraju da to hitno treba da bude urađeno.

“Tek kada se bude formirala Zajednica srpskih opština, može da se razgovara o nečem drugom”, rekao je Dačić.

Comments

Pročitaj još