• Početna>
  • Vesti>

Na sednici Vlade ni reči o ranjavanju Jovanovića; Hadžiju na konferenciji čestitala policiji i istovremeno osudila napad

Foto Kim

Ministarka pravde Kosova Aljbuljena Hadžiju rekla je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade da je kosovska policija najkredibilnija u regionu, te da radi na suzbijanju kriminala na severu, da brine o svim građanima bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Ona je tako odgovorila na pitanje novinarke Radija Kim zašto ni ona a ni predsednik Vlade Kosova nisu osudili ranjavanje Milana Jovanovića kod Bistričkog mosta. Kazala je da je u vezi sa tim slučajem reagovao ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja, da su policajci susprendovani ali da koliko zna njima još nije određen pritvor.

“Kosovska policija je najkredibilnija u regionu i u poslednje vreme su se maksimalno zalagali za suzbijanje kriminala i u tom delu naše zemlje, kako bi zaštitili naše građane. Dakle, pružaju bezbednost i sigurnost bez obzira na etničku i nacionalnu pripadnost, da li su Srbi, Albanci ili druge zajednice. Čestitam Policiji, osuđujemo napad. Pozivamo pravosudne institucije da se bave ovim slučajem”, odgovorila je Hadžiju.

Na sednici Vlade Kosova nije bilo ni reči o pokušaju ubistva Milana Jovanovića, ali su i premijer Kurti a potom na konferenciji za novinare ministarke Aljbuljena Hadžiju i Rozeta Hajdari osudile napad na novinara Valjona Sulju.

Na pitanje o tome da li je moguće organizovanje izbora na severu s obzirom na sve veći broj incidenata, Hadžiju je rekla da Vlada odgovara na to što kaže Izborna komisija i njihove sugestije po pitanju izbora.

“Ako izbori ne treba da se održe mi ćemo dati svoj stav. Za sada je CIK zadužen za organizovanje izbora, ako bezbednosne institucije daju stav da izbori ne treba da se održe, onda ćemo reći da neće biti održani”, rekla je ministarka Hadžiiju i dodala da ovo nije u njenom mandaru te da ne želi više da komentariše tu temu.

Hadžiju je rekla da nema saradnje sa Srbijom po pitanju ratnih zločinaca te da su bili primorani da usvoje odluku o suđenju u odsustvu.

Po pitanju suđenja optuženim komandatima OVK u Hagu, Hadžiju je kazala da veruje u pravdu i njihovu nevinost i da očekuje njihov povratak na Kosovo. Istakla je da ne treba više komentarisati suđenje jer bi na taj način optuženima moglo samo da se škodi. 

“Mi verujemo u njihovu nevinost i verujemo da će se oni što pre vratiti. Jer naša borba je bio pravedan rat za oslobođenje od Srbije koja nikada nije preuzela odgovornost za zločine koje je uradila u Republici Kosovo, ali bilo kada će se suočiti sa ovim zločinima”, rekla je Hadžiju.

Dodala je da je do sada Kosovo platilo 18 miliona evra za timove odbrane bivšim čelnicima OVK. 

“Radimo na strategiji za tranzicionu pravdu i procesuirali smo u Skupštini zakon koji će dokumentovati zločine koje je Srbija uradila na Kosovu, protiv rata i genocida”, rekla je Hadžiju na konfrenciji. 

Ministarka Rozeta Hajdari rekla je da se cena naftnih derivata na Kosovu smanjuje te da očekuje smanjenje cena sirovina i osnovnih životnih namirnica.

Comments

Pročitaj još