• Početna>
  • Vesti>

Inicijativa mladih za ljudska prava na Kosovu: Incident u kome je ranjen Srbin je jasno kršenje prava na život i bezbednost

Inicijativa mladih za ljudska prava na Kosovu (YIHR KS) osudili su pucnjavu na Bistričkom mostu i pozvali na pravdu i odgovornost.

“YIHR KS najoštrije osuđuje incident koji se dogodio 10. aprila 2023. godine na Bistričkom mostu, gde je jedan kosovski Srbin povređen u pucnjavi u kojoj je učestvovao kosovski policajac. Ovo je jasno kršenje prava na život i bezbednost i pozivamo sve relevantne institucije da rade svoj posao i obezbede zadovoljenje pravde u ovom slučaju” navedeno je u saopštenju.

Iz ove inicijative navode da je duboko zabrinjavajuće što je Kosovska policija prvobitno negirala bilo kakvu umešanost u razmenu vatre bez sprovođenja odgovarajuće istrage.

“Ovakvo ponašanje podriva poverenje javnosti u institucije za sprovođenje zakona. Od suštinske je važnosti da Kosovska policija odmah preduzme korake za rešavanje ovog pitanja, kako bi se osiguralo da se svi budući incidenti tretiraju na transparentan i propisan način. Imperativ je da deluju brzo i odlučno kako bi povratili poverenje javnosti u policijske snage” stoji u saopštenju.

Podsećaju da je nakon sprovođenja istrage od strane relevantnih policijskih jedinica na regionalnom i centralnom nivou, Kosovska policija pribavila dokaze koji sugerišu moguću umešanost policajca u incident sa pucnjavom iz vatrenog oružja.

“Od suštinskog je značaja da Kosovska policija i druge relevantne institucije nastave da obaveštavaju javnost o tekućim istragama i nalazima, na transparentan i nepristrasan način, u skladu sa zakonom. Pozivamo Policijski inspektorat Kosova i nadležne organe gonjenja da preduzmu sve neophodne korake kako bi osigurali da pravda bude zadovoljana i da počinioci za ovaj zločin odgovaraju u skladu sa zakonom” istaknuto je u tekstu.

Iz ove omladinske inicijative pozivaju policiju i sve nadležne da sarađuju kako bi oni koji su prekršili zakon bili pozvani na odgovornost.

“Pozivamo Policiju da blisko sarađuje sa Policijskim inspektoratom i Državnim tužilaštvom kako bi pokazali odgovornost u trenucima i kada njeni službenici krše etičke i profesionalne standarde. Ovo uključuje obavezu da se ojačaju unutrašnji mehanizmi odgovornosti i nadzora i da se službenici koji krše zakon i javno poverenje odmah pozovu na odgovornost”.

“Solidarišemo se sa žrtvom ovog incidenta i njegovom porodicom i pozivamo sve relevantne institucije da preduzmu brze i efikasne akcije kako bi se osiguralo da pravda bude zadovoljena i da se ovakvi incidenti više ne ponove u budućnosti” poručuju mladi.

Comments

Pročitaj još