• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Priština gubi blanko podršku SAD, odnosi Srbije i Amerike najbolji u poslednje tri decenije

Foto: RTV

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić rekao je da Srbija i SAD danas sarađuju bliže nego ikada u prethodne tri decenije i da bez obzira na različite stavove dveju država o Kosovu ima dosta oblasti u kojima možemo da razvijamo saradnju, prenosi RTV.

Đurić je, gostujući u emisiji ,,Pravi ugao” RTV, rekao da iz dana u dan ,,nastojimo da prevaziđemo sve ono što je od 142 godine dugih odnosa u poslednje tri decenije ostalo na neki način negativno i da to ostavimo u prošlosti”.

Odgovarajući na pitanje kako unaprediti odnose sa Amerikom ukoliko ne priznajemo Kosovo, ne uvodimo sankcije Rusiji i ne distanciramo se od Kine, Đurić je istakao da bez obzira na te nesuglasice imamo zajedničkih interesa, pre sve u regionalnoj stabilnosti i integracionim procesima poput Otvorenog Balkana.

,,Mi želimo da se očuva stabilnost na severu Kosova, Kurti je stalno narušava. Potrebne su tri stvari da bi se stvorili preduslovi za bilo šta dalje. Da se povuku specijalne snage koje od februara prošle godine ilegalno borave na severu Kosova, čime se krši član 9. Briselskog sporazuma, zatim da se prestane sa terororom i proizvoljnim hapšenjima, kao i suđenjima koja se održavaju u sudovima mimo većinski srpskih veća i mimo srpskih sudija i tužilaca. I potrebno je da se sprovedu vidljivi koraci na formiranju Zajednice srpskih opština, rekao je Đurić.

U Vašingtonu, ponovio je, nema više razumevanja za ovakvu politiku Kurtija.

,,Na svim sastancima i razgovorima koje imam u SAD bacam novo svetlo na ono što se dešava na terenu. Nema simpatija za pristup koji izaziva nestabilnost u Jugoistočnoj Evropi. Moj utisak je da Amerika ne želi u ovom trenutku da se ,,zapali” Balkan. Ja za Kurtija u Vašingtonu tražim sankcije i to nedvosmisleno jer dajem argumente da on podriva i američke interese u regionu i da strateški udaljava region od ciljeva koji bi trebalo da nam budu zajednički. Mnogi u SAD zalažu se da Priština više nema blanko podršku”, istakao je ambasador Đurić.

On je ukazao da je ekonomska saradnja, posebno u oblasti visokih tehnologija, od ogromne koristi i interesa za IT zajednicu.

,,Amerika je danas postala partner broj jedan kada je reč o razvojnim uslugama. Naše IT, softverske kompanije znato doprinose našoj ekonomiji, imamo 36.000 zaposlenih ljudi u američkim kompanijama u Srbiji, ali imamo i neke srpske kompanije koje zapošljavaju ljude u Americi”, naveo je Đurić.

Comments

Pročitaj još