• Početna>
  • Vesti>

Sofija Jakšić, Elena Popović i Luka Živković pobednici Okružne smotre “Pesniče naroda mog”

Foto: Radio Mitrovica sever

Najbolji recitatori na Okružnoj smotri „Pesniče naroda mog” održanoj danas u Kosovskoj Mitrovici su Sofija Jakšić iz Zubinog Potoka, Elena Popović iz Kosovske Mitrovice i Luka Živković iz Zvečana. Oni će predstavljati Kosovskomitrovački okrug, na republičkom takmičenju, 19. i 20. maja u Valjevu. Ove godine, na okružnom nivou, učestvovalo je 35 recitatora iz svih osnovnih i srednjih škola sa ovog područja.

Sofija Jakšić je učenica prve godine Gimnazije „Grigorije Božović“ u Zubinom Potoku. Pobednik je u najstarijoj uzrasnoj kategoriji – kategoriji srednjoškolaca.

„Pesma zaista mora da se oseti, da se doživi da bi sve to moglo da se prenese ljudima koji slušaju, kako bi i oni mogli da je dožive onoliko koliko i ja.  Ovo je prelepo iskustvo i pre svega veliki uspeh za mene lično i školu koju predstavljam“ rekla je Sofija.

Elena Popović je đak sedmog razreda  OŠ „Sveti Sava“ iz Kosovske Mitrovice. Oduševila je publiku i žiri fantastičnim izvođenjem fonetskog kolopleta Vladimira Andrića  „Gozba Gavrila groznog“.

„Nisam se nadala prvom mestu na okružnom takmičenju jer je konkurencija stvarno bila velika. Mnogo mi je drago što sam prvo mesto osvojila i potrudiću se da opravdam ovaj uspeh i na republičkom takmičenju“ .

Učenik trećeg razreda OŠ „Vuk Karadžić“ u Zvečanu Luka Živković, najbolji je u kategoriji nižeg uzrasta.

„Prelep je osećaj. Nisam očekivao prvo mesto. Stvarno sam se iznenadio i mislim da će mi biti lepo na republičkom takmičenju“ kaže Luka.

Organizacijom opštinskog i okružnog takmičenja „Pesniče naroda mog“ u Kosovskoj Mitrovici, od početka se bavi Ustanova za omladinu, sport i specijalizovane usluge. To je ozbiljan organizacioni podvig na koji je direktor Ustanove Petar Trajković izuzetno ponosan.

„Okružna smotra, je uspešno okončana i nadamo se da su i pobednici i učesnici zadovoljni organizacijom. Mi u Kosovskoj Mitrovici u proteklih  desetak godina veoma uspešno organizujemo ovu manifestaciju i ona nam je jako draga. Ona pokazuje da opština Kosovska Mitrovica vodi računa o mladima, o načinu i kulturi izražavanja“ kaže Trajković i dodaje da je posebna važnost ovog događaja u tome što okuplja đake svih škola sa područja okruga.

„Drago nam je što smo im priredili ozbiljnu takmičarsku atmosferu. Svim pobednicima želimo uspeh na republičkom takmičenju, a mi smo tu da  ih podržimo kada je u pitanju i njihov odlazak za Valjevo“ istakao je Trajković.

Nagrade i priznanja se dodeljuju za prva tri mesta u tri starosne kategorije. Ove godine, najbolji recitatori su pored diploma, dobili i plakete i knjige. Pohvalnice su dodeljene učesnicima koji nisu osvojili nijedno od prva tri mesta, ali su svojim recitovanjem ostavili poseban utisak.

Tokom ceremonije proglašenja pobednika, Ustanova za omladinu, sport i specijalizovane usluge, uručila je zahvalnice dugogodišnjim članicama žirija doc. dr Sanji Miketić Subotić i doc. dr Mariji Miljković, profesorima na Filozofskom fakultetu prištinskog Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici. Ista priznanja uručena su Gradskoj biblioteci „Vuk Karadžić“ iz Kosovske Mitrovice koja je za najbolje recitatore obzbedila poklone, kao i svim osnovnim i srednjim  školama sa područja okruga, koje godinama učestvuju na smotri.

U žiriju, pored pomenutih profesora, našle su se i pesnikinja Nevena Milosavljević i dramska umetnica Snežana Džogović.

Takmičenje recitatora “Pesniče naroda mog” na republičkom nivou, ove godine se organizuje 54. put.

Comments

Pročitaj još