• Početna>
  • Vesti>

Suđenje Tačiju, Veseljiju, Krasnićiju i Seljimiju počinje u ponedeljak u Hagu

Foto EPA-EFE/JERRY LAMPEN

Suđenje četvorici bivših čelnika Oslobodilačke vojske Kosova, među kojima je i bivši kosovski predsednik Hašim Tači koji se terete za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti počeće u ponedeljak u Hagu.

Prvobitna optužnica protiv četvorice optuženih potvrđena je 26. oktobra 2020, a menjana je 3. septembra 2021, 29. aprila 2022. i 30. septembra 2022. Verzija optužnice s manje brisanog teksta podneta je 27. februara 2023. To je ujedno i operativna optužnica u ovom predmetu.

Svaki od optuženih tereti se po osnovu individualne krivične odgovornosti u šest tačaka za zločine protiv čovečnosti: progon, zatvaranje, druge nehumane postupke, mučenje, ubistvo i prisilne nestanke lica. Pored toga, svaki od optuženih tereti se i u četiri tačke za ratne zločine, i to: protivzakonito i proizvoljno hapšenje i lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo. U optužnici se navodi da su ta krivična dela vršena najkasnije od marta 1998. pa sve do kraja septembra 1999. na brojnim mestima širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema optužnici, ta krivična dela Oslobodilačka vojska Kosova je počinila protiv stotina civila i lica koja nisu učestvovala u neprijateljstvima. U optužnici se tvrdi da su Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići individualno krivično odgovorni na osnovu različitih vidova krivične odgovornosti za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo sistematskog napada širih razmera na civilno stanovništvo za koje se smatralo da ne podržava OVK.

Specijalizovano tužilaštvo izneće sutra uvodnu reč, za šta mu je odobreno najviše pet sati. Zatim će uvodnu reč pročitati i zastupnik žrtava, koji na raspolaganju ima 45 minuta. Nakon toga, svaki od četiri tima odbrane dobiće priliku da govori. Njihovo izlaganje zakazano je za 4. april.

Comments

Pročitaj još