• Početna>
  • Vesti>

Petković: KM tablice deo procesa pronalaženja trajnog rešenja; Rakić: Ako se ne oslobodi Božović pozvaćemo na opšti ustanak

Foto Bilten rs

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem rekao je da je Prištini u interesu da dođe do incidenata na severu Kosova.

“Po utvrđenom receptu kako se ponaša Priština pred svake pregovore u Briselu, mi imamo probleme i incidente na terenu i to je njihov način da generišu probleme ka terenu radi ugrožavanja bezbednosti, da stvore probleme i ugroze sam proces dijaloga. Kurti ne želi mir, ne želi dijalog ni formiranje ZSO. Zato smo na pomolu jedne nove krize koju ponovo po pitanju tablica želi da izazove Aljbin Kurti.

Pitanje tablica pogađa svaku kuću na severu Kosova. Jasno je da međunarodna zajednica vrši pritisak na Prištinu da formira zajednicu, o tome svedoče i izjave svih međunarodnih zvaničnika. To stoji i u aneksu dogovora postignutog nedavno i u Ohridu”, rekao je Petković.

“Dogovor o tablicama smo postigli još kada smo doneli odluku o stikerima, koji važe za sva vozila uključujuću i “KM” registarske oznake. Time se potvrđuje da su KM tablice deo procesa traženja trajnog rešenja. Međutim nakon toga imate novu jednostranu odluku Aljbina Kurtija o preregistraciji i pokretanju kaznene politike prema vozačima sa tim registarskim oznakama. Podsećam vas da srpski policajci nisu hteli da kažnjavaju i da je to bio razlog smene i napuštanja kosovske policije. Nakon te krize , mi smo 23.novembra prošle godine uspeli da se dogovorimo, da se obustavi kaznena politika po pitanju tablica i svih njegovih jednostranih poteza , a sa druge strane beograd se obavezao da ne izdaje nove “KM” tablice. Usledila je potvrda od međunarodnih predstavnika, nakon čega Vlada Srbije usvaja odluku. Kurti nastavlja nakon toga da zaustavlja i kažnjava vozila sa “KM” tablicama koja su registrovana posle 23.novembra, bez obzira što je doneta odluka o tome da se ta vozila registruju a da moraju da poseduju potvrdu o vanrednom tehničkom pregledu i osiguranju.

Da je to tako i da je Kurti prekršio dogovor govore i izjave Dereka Šolea i Petera Stanoa, da nema pravo da zaustavlja i kažnjava vozila sa “KM” tablicama registrovana po najnovijoj uredbi , jer sporazumi koji su postignuti ne uključuju nikakav vremenski rok, i to je predsednik Srbije više puta ponovio. Zato je jasno sa kakvim se poteškoćama susrećemo oko dijaloga u Briselu”, dodao je Petković.

Petković kaže da Priština nije spremna da se posveti dijalogu, već samo izaziva incidente, pritiska Srbe i kosovskom policijom vrši teror nad srpskim narodom na KiM.

“Mi sa druge strane znamo šta smo dogovorili, koje su naše obaveze i koje su naše crvene linije i toga se držimo, poručio je Petković i dodao da najnovija situacija na terenu pokazuje ko želi mir, ko je odgovoran a ko taj mir ne želi.

Mi se držimo dogovora i na tome insistiramo, stalno opzužujete Beograd da je kriv, jel hoćete da vratimo Srbiju u devedesete? Odlučite šta hoćete!

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je na početku obraćanja rekao da bi više voleo da može danas da govori o zajednici koja je formirana i o tome da se srpski narod oseća mnogo bolje i bezbednije.

“Najnoviji potezi Prištine, međutim, doneli su samo veliko ogorčenje, revolt i nezadovoljstvo srpskog naroda zbog neosnovanog hapšenja Milovana Božovića, koga optužuju za nekakvu paljevinu i koga optužuju da je pucao na kosovsku policiju. I ne samo to, srpski narod se dole susreće sa svakodnevnim pretnjama kosovskih institucija tj. policije, da će oduzimati ne samo tablice već i vozila, privatnu imovinu , na šta apsolutno nemaju nikakvo pravo. Sa druge strane imamo na desetine napada na srpsku imovinu u poslednje vreme, i na žalost ni jedan počinilac takvog dela nije otkriven”, rekao je Rakić.

Srpska lista je juče izdala saopštenje za javnost, a Rakić je danas ponovio: “Ako se nastavi represija i ukoliko se ne oslobodi, neosnovano uhapšeni Milovan Božović, mi ćemo pozvati na opšti otpor, na opšti ustanak srpskog naroda, jer mi represiju Aljbina Kurtija i institucija koje on vodi više ne možemo da trpimo”, rekao je Rakić.

Za manje od nedelju dana, izgorelo je 10 putničkih automobila u privatnom vlasništvu u sve četiri opštine na Severu Kosova. Većina ih je registrovana na RKS tablice. Noćas su izgorela tri automobiola u Zvečanu a prethodnu noć takođe tri – dva u Kosovskoj Mitrovici i jedan u Zvečanu.

Kosovska policija uhapsila je juče oko 17 časova u Zubinom Potoku M.B. (36), čije je puno ime danas saopšteno u Beogradu. U pitanju je, prethodno je ukazao kosovski ministar unutrašnjih poslova – pripadnik Civilne zaštite koju je okarakterisao kao „kriminalnu strukturu“, premda su pripadnici ove formacije još od pre nekoliko godina integrisani u kosovska ministarstva i agencije.

Na to je danas ukazao i Rakić u Beogradu uz opasku da Civilna zaštita više ne postoji.

Comments

Pročitaj još