• Početna>
  • Vesti>

“Stop trovanju Mitrovice” – poruka sa protesta Udruženja „Šapa“: Samim tim što trujete pse, trujete decu i ljude

Foto Radio Mitrovica sever

Zbog svakodnevnih trovanja napuštenih pasa i drugih životinja, a samim tim i životne sredine, danas je u Kosovskoj Mitrovici održan protest.

Na protest su pozvali iz Udruženja za zaštitu životinja „Šapa“.

„Svedoci smo nezapamćenog trovanja životinja i životne sredine već mesec dana. Rasipanje otrova mora prestati“, naveli su iz ovog udruženja.

Ovim su pozivali sugrađane da im se pridruže, veliki broj je to i učinio i prisustvovao današnjem protestu na gradskom šetalištu.

“Ovom prilikom želimo da izrazimo ogorčenje i zabrinutost što živimo u sredini u kojoj institucije ne funkcionišu i ne rade svoj posao, što nismo uspeli da učinimo ništa, što oni koji truju pse i zagađuju životnu sredinu nisu sprečeni niti zaustavljeni već više od mesec dana.

Želimo svima njima da uputimo zahtev da konačno počnu da rade svoj posao. Policija da sprovede istragu i pronađe počinioce, tužilaštvo da ih privede pravdi i kazni, lokalna samouprava da zaštiti ljude i životinje čiji su vlasnici upravo oni, Zavod za javno zdravlje da utvrdi o kakvim otrovima se radi, koiliko su opasni za decu ljude i ostali živi svet a komunalne službe da rade na uklanjanju mrtvih tela i otrova sa javnih površina na kojima ih očigledno i dalje ima.

Građane molimo da se uključe u zaštitu svog grada i svojih ljudskih prava, jer ovde se ne radi samo o trovanju pasa koje je po zakonu krivično delo, ovde se radi i o pravima ljudi na slobodno i bezbedno kretanje, na zaštitu dece, životne sredine ali i o poštovanju i vladavini zakona”, poručila je sa protesta direktorica Udruženja za zaštitu životinja “Šapa” Jelena Ilić.

Jelena Ilić kaže da svi ti psi koji su otrovani i umrli u najgorim mukama nisu trebali da budu na ulici, ali nije bilo zakona da spreči vlasnike da ih prepuste ulici i izlože opasnosti. Nažalost to se ovde ne poštuje, jedni ih izbacuju na ulicu , a drugi truju. I jedni i drugi prolaze nekažnjeno.

Zamolila je na kraju sve sugrađane na saradnju , da svi koji nešto čuju prijave policiji ili Udruženju i navela da svi oni koji nešto znaju a ćute učesnici su u ovom zločinu usmerenom kako prema životinjama, tako i prema deci i ljudima.

Na ovom skupu danas je poručeno da će Udruženje za zaštitu životinja “Šapa”, predati ovih dana zahtev  svim nadležnim institucijama u nadi da će početi nešto da preduzimaju kako bi rešili situaciju koja je više nego alarmantna. “Ukoliko ne budu reagovali obratićemo se višim instancama i protiviti se protiv nedelovanja”, rekli su.

Na skupu su nabrojali imena svih 38 otrovanih pasa koji su bili zaštićeni od strane Udruženja a među njima je i veliki broj vlasničkih.

Protestnom šetnjom su iskazali svoje nezadovoljstvo na kraju skupa u Kosovskoj Mitrovici, noseći transparente sa natpisima “Stop trovanju”, “Zašto me učite da je trovanje rešenje”, “S.O.S”,” Stop masakru živog sveta”, “Hoću da se odgovorni pronađu i kazne”……

Comments

Pročitaj još