• Početna>
  • Vesti>

Čadež: Privrede Zapadnog Balkana podržavaju normalizaciju odnosa Beograda i Prištine

Foto: Privredna komora Srbije

Poslovne zajednice i privredne komore regiona, okupljene u Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (KIF ZB6), snažno podržavaju lidere Beograda i Prištine da što pre realizuju dogovore o normalizaciji odnosa, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Marko Čadež je nakon sednice Upravnog odbora KIF ZB 6 održane u Skoplju rekao da bez stabilnog regiona i istinskog poverenja između Srba i Albanaca na čitavom Zapadnom Balkanu, kao i bez njegove brze integracije u Evropsku uniju, nema ekonomski uspešne i sigurne jugoistočne Evrope, ali ni stabilne EU.

Poslovne zajednice spremne su, kaže, da pomognu u razvijanju ekonomskih mera u okviru normalizacije odnosa Beograda i Prištine, u ukidanju barijera poslovanju, kao i jačanju nove dinamike na putu ka evropskim strukturama.

“Poruka koju šaljemo kao predstavnici biznis zajednice regiona u kome živi 18 miliona građana je jasna: Želimo u potpunosti da podržimo i ubrzamo procese normalizacije odnosa u regionu. Nemamo vremena za čekanje, moramo da trčimo na putu ka EU, da što pre uđemo na jedinstveno tržište. Ukoliko ostanemo van strukturnih mehanizama Unije mi ne možemo da preživimo. Ili ćemo biti region iz koga će sve otići u EU peške, ili ćemo naći način da budemo deo jedinstvenog tržišta EU“, istakao je Čadež.

Na sastanku u Skoplju, kome je predsedavao Ljuljzim Rafuna, predsednik UO KIF ZB 6 i predsednik Privredne komore Kosova, dogovoreni su projekti i zajedničke aktivnosti podrške svim kompanijama, kako bi im se pomoglo u različitim segmentima poslovanja, od digitalizacije, preko pozicioniranja na novim tržištima do zajedničke promocije na sajmovima.

Comments

Pročitaj još