• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Nismo dobili nacrt onoga što želi EU, u Ohridu neće biti nikakav sudbonosni dan

Foto: RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da za nas i pred nama nisu nimalo laki dani. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u obraćanju javnosti da pred nama nisu nimalo laki dani. Vučić je izjavio da i dalje nismo dobili nacrt onoga što želi EU. “Mi smo dostavili svoj, a Albanci svoj predlog. Ništa još nismo dobili iz Brisela do 18 sati i taj papir i dalje ne postoji“, naglasio je Vučić.

Vučić je na početku današnjeg obraćanja javnosti rekao da se sutra navršava 19 godina od pogroma srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

“Albanci su iskoristili stradanje dečaka u selu Čabra i za to bez ikakvih dokaza optužili Srbe iz sela Zubče kod Zubinog Potoka i u jeku organizovanja mitinga pripadnika tzv. OVK, a ćutanja srpskih zvaničnika, proterali su više od 4.000 Srba, osmoro Srba ubili, uništili 35 verskih objekata, preko 40.000 predmeta, ikona i mnogih drugih važnih, uglavnom sakralnih religijskih predmeta su zauvek izgubljeni, nestali. Čitava mesta poput Belog Polja kod Peći i Svinjara u Mitrovici gotovo u potpunosti očišćeni od srpskog življa”, rekao je Vučić.

Dodao je da smo “u poslednjih 19 godina uvek reagovali tako što bismo prebacivali krivicu među Srbima”.

“Neki jesu ćutali, umesto da rade, umesto da čine, ali nikada nismo bili dovoljno fer da kažemo da je to bila potreba tadašnjeg albanskog rukovodstva koji su želeli da Srbi jednom i zauvek sa Kosova i Metohije nestanu”, istakao je Vučić.

“I dalje nismo dobili nacrt onoga što želi EU”

“Ćutao sam danima o KiM. Nisam izlazio u javnost ni sa izjavama, ni sa analizama, želeći sve da prikupimo. Mi smo prethodnih dana razgovarali o tome šta je potrebno da bi se stiglo do normalizacije odnosa sa Prištinom. Normalizacija za mene nije eufemizam za priznanje Kosova de fakto ili de jure. Normalizacija koju smatram potrebnom je da imamo bolje odnose sa Albancima nego što ih imamo danas i da pokušamo da živimo koliko je moguće zajedno i koliko jedni pored drugih“, kazao je Vučić.

Nemam potrebu da se pravdam nikome, jer je toliko besmislica objavljeno u raznim medijima i na društvenim mrežama.

Papir koji su Albanci objavili je njihov spisak želja koji su dostavili EU kako bi oni hteli da izgleda implementacioni sporazum.

“I dalje nismo dobili nacrt onoga što želi EU. Radio sam sa njima tri dana po tvom pitanju. Mi smo dostavili svoj, a Albanci svoj predlog. Ništa još nismo dobili iz Brisela do 18 sati i taj papir i dalje ne postoji“, naglasio je Vučić.

“U Ohridu neće biti nikakav sudbonosni dan, daćemo sve od sebe da sačuvamo mir”

Predsednik Srbije je naveo da u Ohridu nije i neće biti nikakav sudbonosni dan i da nije nikakav problem u tome šta se potpisuje, nego što se svi nadaju da će on da potpiše.

“Nikoga na političkoj i javnoj medijskoj sceni nije briga ništa oko KiM. Jedino za čime brinu to je da imaju priliku da izvrše javno streljanje na predsednika Srbije. Oni se svi nadaju, oni koji organizuju protest ovde sutra, i ovi drugi, svi se nadaju da ću da potpišem da bi mogli da traže moju glavu na tacni, kao da sam ja pravio taj plan, a ne zato što bi bili uplašeni ili nezadovoljni ili nesrećni što bi taj plan bio prihvaćen. Naprotiv, biće nesrećni ako taj plan bude prihvaćen”, istakao je Vučić.

Poručio je da će “u ime pristojne, normalne Srbije” pokušati da urade ono što je za Srbiju najbolje.

“Da nastavimo da radimo na normalizaciji odnosa, da budemo konstruktivan partner EU, da čvrsto držimo naše crvene linije o kojima sam govorio u Narodnoj skupštini Republike Srbije, da od toga ne odustajem, jer ja nikoga nisam ni lagao ni obmanjivao, ni u razgovoru sa političkim protivnicima, a bogami ni u razgovoru sa Šolcom, Makronom i svima drugima”, istakao je Vučić.

Istakao je da je Lajčak na pitanje da li je Vučić pred Šolcom i Makronom rekao šta su crvene linije, Lajčak odgovorio da jeste.

Pozvao je građane Srbije da veruju svom državnom rukovodstvu.

“Ne moraju mene da vole, ne moraju da glasaju na bilo kakvim izborima ranije, sutra, ne. Samo ih molim da veruju u posvećenost, mudrost, ozbiljnost i rodoljublje, ako hoćete i snagu, svog državnog rukovodstva. To ja molim građane Srbije kao predsednik Srbije. Znam šta radim, znam šta radimo”, rekao je Vučić.

Poručio je da “ne postoji ništa tajno” i da su “svi sporazumi odavno dostupni javnosti”.

“Mi smo taktički uvek bili superiorni, a strateški i suštinski uvek gubili i ako hoćete da analiziram sve od Slobodana Miloševića, Vojislava Koštunice, Zorana Đinđića, Borisa Tadića, oni su svi bolji govornici i šarmantniji i ne znam šta sve od mene, ako analizirate rezultate, potpuno objektivno, potpuno racionalno, u svakoj sferi društvenog života, videćete da rezultati stoje drugačije”, rekao je Vučić.

Dodao je da je njegov posao da Srbiji ostavi najbolje moguće rezultate kao predsednik Srbije.

“Ja znam šta mora da bude rezultat Srbije na kraju. Znam šta ne smemo da izgubimo, ali znam šta moramo da sačuvamo”, istakao je predsednik Vučić.

Napomenuo je da ćemo “dati sve od sebe da sačuvamo mir”.

“Dati sve od sebe da idemo ka putu boljeg razumevanja sa Albancima ka putu normalizacije, čuvajući vitalne državne i nacionalne interese”, naveo je Vučić.

“Srbija ima svoju politiku”

Predsednik Vučić izjavio je da Srbija ima svoju politiku i čuva svoju politiku.

“Hoće li Srbija da bude na evropskom putu kad dobije plan? Da, Srbija je na evropskom putu. Da, Srbija ne može lako ni da opstane ako nije na evropskom putu, to ljudi treba da razumeju. A to da li mi u svemu moramo da budemo saglasni? Pa ne moramo da budemo u svemu saglasni. I nismo ni članice Evropske unije da bismo morali u svemu da budemo saglasni. Ali da vas pitam, a ko će da nam da 610 miliona evra za Beograd-Niš, a ko će da nam pomogne najviše kada imamo druge teške situacije od poplava preko Fonda solidarnosti i do svega drugog. A ko će zajedno sa nama da radi na zakonima koji su nam veoma važni i na drugim vrednostima koje zajednički baštinimo”, upitao je Vučić.

Vučić je naglasio da dok je predsednik Republike, Srbija neće biti izolovana i neće biti država parija.

“Srbija će krupnim koracima da grabi napred i ozbiljno će se odnositi prema sopstvenim odlukama i prema sopstvenoj politici”, kazao je Vučić.

Comments

Pročitaj još