Mati Haritina: Ako izgubimo Kosovo, izgubili smo Srbiju

Foto Eparhija zahumsko - hercegovačka

Trodnevni program ”Sećanje na Vladiku Atanasija”, u organizaciji Eparhije zahumsko-hercegovačke i Zadužbine Vladike Atanasija, završen je u subotu, 11. marta 2023. godine, sesijom ”Zagrljaj svetova”, održanoj u pozorišnoj sali trebinjskog Kulturnog centra.

„Ako izgubimo Kosovo, mi smo izgubili Srbiju, to je sto posto sigurno. Ali se nadam ipak da ima još dobrih ljudi koji se bore da sačuvaju Kosovo i nadamo se ipak da ćemo opstati. Sad, ko hoće da se bori da opstane opstaće a ko neće, srećan mu put“, kazala je Igumanija Pećke Patrijaršije na završnoj tribini pod nazivom „Zagrljaj svetova“.

Sveštenik Gojko Perović je na završnoj tribini pored Igumanije Haritine ugostio i vikarnog Episkopa novobrdskog Ilariona i teologa i stručnjaka sa Berklija, Lazara Supića, koji su izazvali oduševljenje i smeh publike.

Vladika Ilarion prisećao se trenutaka dok je kao monah bio deo bratije manastira Visoki Dečani, koji je često posećivao Vladika Atanasije.

„Ako je neko bio episkop crkve božije onda je to bio Atanasije. On je bio taj pravi pastir. Mi smo to osećali na Kosovu i Metohiji, osećaš zapravo da imaš očinsku zaštitu. On je dolazio na ta zgarišta, na najteža mesta“, kazao je vladika Ilarion.

Deleći svoja sećanja na trenutke susreta sa Vladikom Atanasijem, govornici, zajedno sa moderatorom, približili su publici Vladikin osećaj za Kosovo, doživljaj sveta i naročito osvešćujući pristup čoveku.

Na samom kraju programa, prisutnima se obratio domaćin, Episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, zahvalivši se učesnicima, koji su, svojom posetom Hercegovini, doneli kako je rekao, sveetlost i radost.

Comments

Pročitaj još