Večeras u Dogovoru o diskriminaciji žena

Foto: Kim

U novom izdanju emisije “Dogovor!?” bavimo se pravima žena, odnosno diskriminacijom sa kojom se one svakodnevno suočavaju. Gošće Zorice Vorgučić su predsednica Udruženja poslovnih žena “Avenija” Gordana Đorić, zamenica Ombudsmana na Kosovu Marija Radulović i advokatica Jovana Filipović.

Emisija je posvećena obeležavanju Međunarodnog dana žena, a pre svega diskriminaciji koja je prema ženama prisutna, o nasilju, pravu na nasleđivanje, poštovanju zakona.

Na pitanje “zašto se po ugledu na Prštinu na ovaj dan ne organizuju protesti žena u Gračanici”, Gordana Đorić odgovara:

“Smešno bi bilo organizovati proteste za diskriminaciju žena a diskriminaciju osećamo svaki dan svi mi građani koji živimo ovde. Ako se moj, naši predmeti u sudovima odugovlače po petnaest godina ili ostanu u fijoci, ako je i dalje uzurpirana zemlja sigurno 70%, 80% naših sugrađana a ako se neko usudi da traži da se ta zemlja oslobodi i da se upiše u katastar i onda taj čovek odmah bude uhapšen kao ratni zločinac….Ako imamo na svakom koraku diskriminaciju onda jednostavno ja kao žena ne mogu da izađem na protestujem za neka ženska prava a znam koliko su generalno naša prava (Srba) ugrožena”, kaže Gordana Đorić.

Marija Radulović objašnjava da Institucija Ombudsman ima više od 2000 žalbi godišnje od strane žena koje su diskriminisane na različite načine. Ona ističe da bi, kada je u pitanju nasilje u porodici trebalo kao društvo više da se bavimo tim problemom.

“Pa nije samo tih 16 dana u novembru vreme da se mi bavimo time. Sve ove teme o kojima mi govorimo sada zbog 8. marta, to su moji radni dani tokom cele godine. Što se tiče nasilja u porodici, sad je tu u pitanje da li je porast broja ili žene to više prijavljuju, ali po određenim istraživanjima do kojih smo uspeli da dođemo je da žene mnogo češće prijavljuju nasilje. Mi smo imali nekoliko izveštaja vezano za nasilje u porodici i slučajeva koji su se fatalno završili. Skoro smo dali izveštaj sa preporukama i naša funkcija je da ustanovimo koja od tačaka u tom lancu nije funkcionisala, tu je i socijalna služba i poliicija i tužilaštvo i sud. Definitivno je problem socijalne službe”, kazala je Marija Radulović.

Advokatica Jovana Filipović kaže da je diskriminacija žena prisutna i u pravosuđu, te da se i sama suočavala sa njom.

“Advokatura je uglavnom muško zanimanje a onda kada imate naspram sebe advokaticu i mlađih godina onda postoji neka sumnja i onda sam ja kroz svaki moj slučaj morala da se dokazujem višestruko. Više nego bilo koje druge moje kolege za koje se podrazumeva da će posao da odrade, a onda kada se pojavim ja kao žena u dvadesetim godinama naravno da nailazim na barijere. Na početku, pre svega, ljudi su pričali – “Pa ja neću sa detetom da idem u sud, pa na šta ovo liči i da li si ti završila fakulte? Dešavalo se da ja odem do suda sa klijentima gde su znali da mi odgovore: “A koji si razred ti lutko? Jesi li ti ovde na nekoj praksi u srednjoj školi?”. Tako da bez obzira na celu situaciju, ja uvek moram da budem pribrana i da iako bih možda odgovorila kao žena drugačije, moram to da posmatram sa pozicije advokata i da branim svoju profesiju i da se ne upuštam u takve razgovore”, objašnjava Jovana Filipović.

Emisiju “Dogovor!?” možete pratiti večeras od 20 časova na Youtube kanalu RTV Kim, kao i na društvenoj mreži Fejsbuk.

Comments

Pročitaj još