• Početna>
  • Vesti>

Leposavić: Po prvi put obeležen Dan Akademije strukovnih studija kosovsko metohijske

Foto: ASSKM

Akademija strukovnih studija kosovsko metohijska, obeležila je danas po prvi put dan ove visokoškolske ustanove, osnovane odlukom Vlade Srbije 2019. godine.

Akademija je u tom formatu počela sa radom novembra 2019. godine, u Leposaviću. Tri visokoškolske ustanove – Visoka ekonomska škola strukovnih studija Peć u Leposaviću, Visoka tehnička škola strukovnih studija iz Zvečana i Visoka tehnička škola strukovnih studija Uroševac – Leposavić,, tada su integrisane u jedinstvenu prosvetnu formaciju,na čija tri odseka, danas aktivno studira oko 1.500 studenata iz cele Srbije.

Predsednik Akademije prof. dr Milan Mišić, istakao je danas na svečanosti organizovanoj ovim povodom, da su izazovi bili mnogobrojni, ali da Akademija opstaje i obrazuje mlade generacije, uvek rukovođena idejom o opstanku na Kosovu i Metohiji i kreiranju novih generacija profesionalaca koji ostvaruju zapažene rezultate u svim sferama poslovanja, u zemlji i regionu.

“Kvalitet nastavnog procesa direktno zavisi od raspoloživih ljudskih resursa, te neophodne infrastrukture i opreme. Trenutno stanje je ukupno 69 nastavnika i saradnika od toga 41 profesora strukovnih studija, 4 viših predavača, 8 predavača, 4 nastavnika stranog jezika, 6 nastavnika veština i 6 asistenata. Shodno tome, biće uložen poseban napor da se uspostavi odgovarajuće podsticajno okruženje, koje će nagrađivati trud i zalaganje zaposlenih sa krajnjim ciljem, povećanje kvaliteta nastave” rekao je dr Mišić.

Povodom Dana Akademije, uručene su zahvalnice zaslužnim pojedincima u oblasti nastavne ali i nenastavne delatnosti, dok su novčane nagrade dodeljene najboljim studentima na sva tri odseka.

U svečanom programu su učestvovali Hor Učiteljskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Leposaviću i studenti muzičkog odseka Fakulteta umetnosti prištinskog Univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu.

Svoju prosvetnu delatnost, Akademija ostvaruje kroz nastavni proces na dva nivoa studija – prvi na osnovnim i specijalističkim, i drugi na master strukovnim studijama, uspešno primenjujući koncept dualnog obrazovanja.

Comments

Pročitaj još