• Početna>
  • Vesti>

Briselski proces i tablodi: Između odgovornosti i medijskog opismenjavanja

I dalje traje rasprava u javnosti šta su Beograd i Priština prihvatili u Briselu, te šta su koraci koji proizilaze iz političkog dela dogovora. Ono što sa sigurnošću znamo je da predstoji razgovor u Severnoj Makedoniji, a da posrednici očekuju napredak, odnosno postizanje sporazuma. 

Javnost je podeljena i u Beogradu i u Prištini, deo kritikuje tačke dogovora, dok o pozitivnim ishodima prihvaćenog predloga u najvećem delu govore oni koji su ga prihvatili, te njihovi podržavaoci. 

Iz Beograda jasno poručuju da u fazi implementacije na prvom mestu mora da bude Zajednica srpskih opština i da će to biti deo aneksa implementacije o kojem će tek da se razgovara.

Otud može i jasno da se zaključi da Srbija i dalje nije dobila ZSO, te da preostaje da se vidi da li će to tako i da bude. 

Istina je, sa druge strane, da šef evropske diplomatije Žozep Borel nije pomenuo priznanje Kosova. 

Ipak, odgovor na pitanje da li Srbija ništa nije dala, pre može da se pronađe u tekstu predloga sporazuma. Otud i dolaze najveće kritike. Većina snažnih kritičara veruje da je Srbija de fakto priznala Kosovo. 

Sudeći po naslovu s početka teksta i tabloidi su se uključili u tumačanje evropskog plana sa ciljem širenja informacije da je samo jedna strana nešto dobila. 

“Briselski dijalog je tema od izuzetne važnosti za Srbe na Kosovu i Metohiji, za centralnu Srbiju, ali i ceo region u smislu da postoje slična trusna područja, a rešenje tog problema važno je za sve politike. Neozbiljnost kojom se pristupa briselskom dijalogu najblaže rečeno zastrašuje. Imamo političke faktore koji su uključeni u proces i informacije – sa kojima oni izlaze iz zgrade Evropske službe za spoljne poslove – i koje su po pravilu potpuno različite. Tako je bilo i tokom poslednje runde dijaloga, a za koju možemo da kažemo da je bila ključna i za koju do danas ne znamo šta se tačno desilo. Imamo informaciju da nešto nije potpisano, onda da je to jedna strana htela, jedna ne, imamo i predstavnike Evropske unije koji su oduševljeni činjenicom da je nešto dogovoreno i da nema potrebe da se o predlogu dalje razgovara, a onda imamo zakazivanje sledeće runde razgovora u Severnoj Makedoniji. Sve to zbunjuje javnost. Uloga medija je u tim trenucima ključna” – objašnjava novinarka radija Mitrovica sever, Ivana Vanovac. 

Comments

Pročitaj još