• Početna>
  • Vesti>

Kurti nakon sastanka: Nisam potpisao jer druga strana nije bila voljna za to

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, poručio je nakon sastanka u Briselu, da je bio spreman da potpiše današnji sporazum, ali da je to odbila srpska strana.

Za njega je to, što, kako je kazao, ništa nije potpisano u vezi sa predlogom – šteta.

„Izrazio sam spremnost i interesovanje da potpišem ovaj tekst. To ne bi bio prvi tekst koji su potpisali kosovski premijer i srpski predsednik. U Berlinu smo potpisali tri sporazuma sa još četiri premijera Zapadnog Balkana. Mislim da je šteta da to danas nije potpisano i što smo se dogovorili. Sporazum je trebalo da bude potpisan, to nije uradila srpska strana, iako je pristala“, poručio je on.

Za njega je to i dalje sporazum koji „u potpunosti uspostavlja ravnopravnost strana“.

„To je sporazum simetrije, dobrosusedstva i saradnje u budućnosti, uvek na demokratski i evropski način. Nisam potpisao, jer druga strana nije bila voljna da potpiše“, ponovio je još jednom.

Kaže da je Zajednica srpskih opština u članu deset, odnosno poslednja rečenica poslednjeg člana.

„Vreme je da ne dajem dominantna tumačenja baš u trenutku kada će uskoro tekst moći da čitaju svi“, potvrdio je kratko.

Kaže da je dobro da tekst sporazuma pročita što više građana: „Ali i stručnjaka za različite dokumente međunarodnih odnosa i pravnih aspekata, da bi se o tome vodila neka demokratska javna rasprava“.

Poručuje da će plan implementacije zapravo biti plan kako da se na terenu prethodni sporazumi pretoče u realnost.

„Prema evropskom predlogu, koji su ranije pokrenule Francuska i Nemačka, a koje su priložene emisaru EU još 9. septembra kada je predlog dat. To su sve stvari koje se moraju sprovesti”, poručio je Kurti.

Zahvalio se evropskim zvaničnicima Žozepu Borelju i Miroslavu Lajčaku na dosadašnjem radu, rekavši da veruje da su već na „jednosmernom putu normalizacije odnosa“ između Beograda i Prištine.

A današnji sastanak je samo potvrda da je evropski predlog prihvatljiv i nepromenljiv, poručio je Kurti, potvrdivši da će diplomatije biti i sledećeg meseca.

Kako je prethodno kazao Aleksandar Vučić, krajem marta održaće se sastanak u Severnoj Makedoniji, gde evropski šef diplomatije boravi u zvaničnoj poseti.

Comments

Pročitaj još