I Kurti primio pismo od Makrona, Šolca i Melonijeve

Foto: Tanjug / AP Photos / Franc Zhudra

Kosovski premijer Aljbin Kurti primio je zajedničko pismo predsednika Francuske Emanuela Makrona, nemačkog kancelara Olafa Šolca i premijerke Italije Đorđe Meloni, povodom sastanka koji će sutra biti održan u Briselu o evropskom predlogu za KiM.

Iz Kurtijevog kabineta je saopšteno da su u ovom pismu oni pozdravili njegove izjave u vezi s francusko-nemačkim predlogom, prenela je Koha ditore.

U saopštenju se navodi da su Makron, Šolc i Meloni izrazili uverenje da je zaključivanje i sprovođenje evropskog predloga od fundamentalnog značaja za opštu dobrobit građana, mir i prosperitetni razvoj regiona i napredak evropske perspektive Prištine.

U zajedničkom pismu zatraženo je sprovođenje obaveza koje su strane preuzele u dijalogu, uključujući i stvaranje Zajednice srpskih opština, saopšteno je iz Kurtijevog kabineta, prenela je Koha ditore.

“Računamo na vaše rukovodstvo da će konstruktivno težiti brzom rešavanju i primeni ovog sporazuma”, navode Šolc, Makron i Meloni u pismu Kurtiju.

Troje evropskih zvaničnika je istaklo da smatra da sada postoji hitna potreba da se trasira put napred u cilju zaključivanja sporazuma i obezbeđivanja njegove implementacije na osnovu teksta na koji je Kurti pristao.

U pismu je istaknuto da je Evropski savet u zaključcima od 9. februara izrazio podršku ovom važnom sporazumu i istovremeno pozvao Beograd i Prištinu da u potpunosti i bezuslovno sprovode obaveze preuzete u dijalogu, uključujući sporazume iz 2013. i 2015. o stvaranju Zajednice srpskih opština.

Troje evropskih zvaničnika su u pismu naveli da predstojeći koraci u implementaciji moraju odražavati ovaj politički pristup, obezbeđujući da se i na adekvatan način i bez odlaganja rešavaju pitanja ‘okvirnog sporazuma’ i preostalih obaveza.

“Očekujemo da će se i o jednom i drugom razgovarati na sledećem sastanku na visokom nivou u Briselu 27. februara 2023. Računamo na vaše rukovodstvo da će konstruktivno težiti brzom zaključivanju i primeni ovog sporazuma”, stoji u pismu, u kome se navodi da su Makron, Šolc i Meloni izrazili uverenje da je zaključivanje i sprovođenje evropskog predloga od fundamentalnog značaja za opštu dobrobit građana, mir i prosperitetni razvoj regiona i napredak evropske perspektive Prištine.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je primio pismo Makrona, Šolca i Melonijeve, pred novu rundu dijaloga Beograda i Prištine koja se, uz posredovanje Evropske unije, održava sutra u Briselu.

Kako je navela služba za spoljne poslove EU, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj, uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, održaće odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem, s početkom u 15 sati, posle čega će uslediti zajednički sastanak.

Comments

Pročitaj još