• Početna>
  • Vesti>

Nastavljeno suđenje Šalji, odbrana tvrdi da on nije zločinac

Foto: Europol

U Hagu je danas pred Specijalizovanim većima Kosova nastavljeno suđenje Pjeteru Šalji, izlaganjem odbrane koja je navela da on nije zločinac i da se nada da će dokazi pokazati da je nevin.

Šalja se juče, na početku suđenja izjasnio da nije kriv.

Šaljin advokat Žan-Luj Gilisen rekao je da Šalja nije izabrao da se bori protiv Srba, da nikada nije napao srpske civile ili ikoga zato što je Srbin.

Kako je rekao Specijalizovana veća bi trebalo da znaju razloge zbog kojih je Šalja odlučio da postane deo otpora i oružane borbe.

“Ne slažemo se sa odbranom žrtava i načinom na koji su predstavili gospodina Šalju. To je lažno. Mogu da uputim opšti apel da budete oprezni i pažljivi. Čuo sam juče neke čudne stvari, prvo pričalo se o klimi zastrašivanja svedoka, molim vas gde? U kom trenutku, koji događaj, samo nam recite”, rekao je advokat.

Kako je rekao, u slučaju Šalje nema razloga da se koriste pretpostavke iz drugih slučajeva ili činjenice iz drugih slučajeva, jer nema nikakvih naznaka koji mogu da ga povežu sa bilo kojom osvetničkom radnjom.

“Primetili smo nedostatak informacija u vezi sa prošlošću gospodina Šalje, njegovom poreklu i tome kako je gospodin Šalja postao deo OVK”, rekao je advokat i dodao da u ovom krivičnom slučaju nema dovoljno informacija.

“Gospodin Šalja je potpuno nevin dok ga sud ne osudi”, rekao je on.

Šalja se tereti za proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo u periodu između 17. maja i 5. juna 1999, protiv lica zatvorenih u fabrici metala u mestu Kukeš u Albaniji. 

U ovom predmetu osam lica je dobilo status žrtve koja učestvuje u postupku. 

Comments

Pročitaj još