• Početna>
  • Vesti>

Tročlana porodica Stanojević živi u kući punoj vlage sa 25 hiljada dinara

Foto: Kim

U iznajmljenoj kući, među vlažnim zidovima i hladnim podovima u Lapljem Selu živi tročlana porodica Stanojević. Mesečni prihod od 25.000 dinara koliko Boban, glava porodice, ostvaruje nije dovoljan da pokrije sve njihove troškove. Pored toga, Stanojevići često putuju u Niš na redovne lekarske kontrole sa dvogodišnjim detetom koje je prevremeno rođeno. Direktor Odeljenja za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Aleksandar Popović naveo je u izjavi za Radio Kim da će Opština Gračanica uskoro raspisati konkurs za dodelu stanova, pa poziva Stanojeviće da se prijave.

Boban (35) i Slađana (33) Stanojević su u braku od 2019. godine. Sina Luku dobili su pre dve godine. Dečak je rođen pre vremena, u 33 nedelji. Iako nema lekarsku dijagnozu, zbog činjenice da je rođen znatno ranije još uvek ide na redovne kontrole u KBC u Nišu.

„Mesec i po dana proveo je na neonatologiji u Nišu. Samim tim što se sada vrše te provere, kako on raste njemu moraju da proveravaju oči, telesnu težinu, kako napreduje i kako se razvija, jer 33. gestacijska nedelja zahteva tako. On je sada u redu, mislim još sada ne priča, ali hoda, mi sve to moramo da pratimo. Svaka kontrola zahteva novac. Imamo kontrolu 3. marta, kako ćemo mi sada da idemo to ne znam“, rekla je Slađana.

Tokom trudnoće Slađana je dobila insulinsku rezistenciju, pa je i za njenu obaveznu mesečno potrebno izdvojiti oko šest hiljada dinara, a ovaj zdravstveni problem zahteva i određeni režim ishrane.

Porodica inače živi u iznajmljenoj kući koju je teško zagrejati, vlažno je i memljivo. Iako imaju nekoliko prostorija, koriste samo jednu, dnevnu sobu.

„Jako su nam loši uslovi, vlaga, buđ. Dnevna soba nam je hotel sa pet zvezdica, ali kada pogledate druge sobe nije baš pogodno ako imate malo dete. Opet kako će njegova pluća da reaguju na sve ovo, zatvoreni prostor to se oseti. Nemamo dovoljno finansijskih uslova za drugi dom, ovde nam je bilo najjeftinije. Mi sada da odemo na stan ispod 100 evra nema nigde, neko ne može da izađe sa sto hiljada na primer, a ne mi sa 25.000“, istakla je Slađana.

„Prošle godine sam dva puta okrečio, avgusta i septembra, ali se vlaga ponovo pojavila. Mi nemamo novca da platimo neki bolji i skuplji stan, niti ovde možemo da ulažemo jer ovo nije naša kuća, mi ovde živimo kao podstanari“, kazao je Boban dodajući da za ovaj prostor izdvajaju 60 evra mesečno.

Porodica živi sa 25.000 dinara koliko Boban zaradi na mesečnom nivou radeći kao domar u Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“ u Lapljem Selu. Pored toga i dečijeg dodatka od 2.700 dinara. 

„Teško izlazimo na kraj, za sina su potrebne pelene, mleko, garderoba, higijena. I mi imamo svoje potrebe. Gde god smo se obratili nismo nailazili na neki odziv, da te neko pozove. Sve se to sada ceni preko partijske knjižice, da sam ja sa nekim u rodu, možda, sigurno bi mi pomogli, ali međutim nisam, pa sedi kući ćuti i trpi“, uverena je Slađana.

Napomenula je da jedva preživljavaju i da institucije često nemaju razumevanja za one kojima je pomoć zaista potrebna.

„Ako kažu da pomažu porodičnim ljudima, zašto to ne rade? Jedino smo pomoć dobijali od Ljubiše Karadžića (odbornik u SO Gračanica i direktor OŠ ’Miladin Mitić’ u Lapljem Selu). On je čovek koji dođe s vremena na vreme i pita da li nama nešto treba, drugi niko. Kad god odeš negde ili nisu tu, nemaju vremena, pa kako ćemo, ima mnogo ljudi. Razumem da mi nismo jedini, a jedino ovde kada pogledaš mi imamo najmanju platu“, dodala je Slađana.

Stanojevići su donedavno bili korisnici socijalne pomoći kosovske Vlade i Republike Srbije. Međutim, kada je Boban zasnovao radni odnos ista im je ukinuta.  

„Mogu da razumem da mi je država Srbija ukinula socijalnu pomoć, ali zbog čega mi je ukinuta i kosovska kada ja primam samo 25 hiljada dinara, to je dvesta evra. Niko nije došao iz kosovskih institucija da pogleda i pita u kojim uslovima mi živimo. Supruga i ja smo bili u centar za socijalni rad i bili smo vraćeni. Rekli su mi da radim u srpskoj instituciji i da sam zaposlen. Ja sam odneo svoj prosek plate, oni su mi rekli da nije bitno koliko primam, bitno je da radim i da nemam pravo na to. Osam ipo hiljada po članu porodice nije idealna cifra za zadovoljavajući život“, istakao je Boban.

Stojanovići veruju u nedavno obećanje predstavnika Srpske liste koji su u razgovoru sa nezadovoljnim građanima na sastanku u Raški da će se prilikom zapošaljvanja ubuduće uzimati u obzir socijalna karta stanovništva. Slađana je, inače, završila srednju Medicinsku školu, smer Stomatološka sesta. Kazala je da za ovu poziciju još uvek nije raspisan konkurs, te da ona nikada nije bila u radnom odnosu.

„Popunila sam socijalnu kartu, ali svugde sada treba veza, partijska knjižica i zato se nešto i ne nadam“, dodala je Slađana.

Slađana je istakla da bi njihovo stambeno pitanje moglo brzo da bude rešeno ako bi predstavnici institucija imali sluha. Kaže da u socijalnim zgradama u Lapljem Selu ima praznih stanova.

„Na osnovu automobila parkiranih ispred zgrada vidi se da u njima ne živi samo sirotinja. Za koga to čuvate, nekog sprecijalnog?“, upitala je ona.

Boban je kazao i da poznaje ljude koji žive u tim stanovima a nisu „materijalno ugroženi“.

„Rade pri EPS-a (Elektroprivredi Srbije), prosveti, pri kosovskim ili srpskim institucijama i imaju dobre plate“, naveo je on.

Ovoj porodici, kako su naveli, potrebno je da imaju svoj dom jer će u suprotnom biti primorani da napuste svoje rodno mesto što oni ne žele.

„Mi planiramo da proširimo porodicu, ne planiramo da živimo u Srbiji, cilj nam je da ostanemo ovde. Jedino rešenje nam je trajni stambeni objekat, ne možemo više od stana na stan sa malim detetom. Ako nam niko ne pomogne, moraćemo da odemo odavde“ zaključio je Boban.

Popović: Uskoro konkurs za stanove

Direktor Odeljena za zdravstvenu i socijalnu zaštitu u Opštini Gračanica Aleksandar Popović rekao je za Radio Kim da se porodica Stanković do sada nije obraćala ovom odeljenju za pomoć.

„U međuvremenu sam ja dobio informacije da je predsednica (Ljiljana Šubarić) pre određenog vremena obišla porodicu Stanojević i nakon toga je Boban Stanojević zaposljen u Muzičkoj školi kao pomoćni radnik. Kao za njih tako i za sve građane koji žive u teškoj situaciji vrata Odeljenja za zdravstvo, naravno i Opštine Gračanica, su uvek otvorena“, dodao je on.

Popović je naveo da će se uskoro otvoriti konkurs za dodelu stanova u Lapljem Selu i u Gračanici kod nove zgrade PU „Đurđevak“ mladim braćnim parovima i socijalno ugroženim poprodicama.

„Tako da će porodica Stanojević i sve ostale porodice koje imaju pravo na to moći da konkurišu“, istakao je on.

Podsetimo, konkurs za stanove u zgradama u blizini novog vrtića je oboren u novembru prošle godine prošle godine nakon priče koju je objavio naš medij da su ti „stanovi namenjeni za zdravstvene radnike“. Tadašnja direktorka za urbanizam Mirjana Stanojević navela je da se radi o spekulacijama i da stanovi nisu namenjeni lekarima, već „prvenstveno pravo imaju socijalno ugrožene porodice i porodice sa više dece“.

Comments

Pročitaj još