• Početna>
  • Vesti>

Za Zadušnice, Srbi na groblju u južnom delu grada: Svaki put sve je više porušenih spomenika

Foto: Radio Mitrovica sever

Povodom Zimskih zadušnica, grupa Srba iz severnog dela Kosovske Mitrovice, obišla je grobove najmilijih u južnom delu grada.

“Svaki put kad dođemo sve je više porušenih spomenika” kažu dve starije Mitrovčanke.

“Tuga čoveka obuzme. Vidite i đubreta ima…. Toliko nekulture i necivilizacijskog postupanja nema nigde”.

“Mi njihovo groblje nismo takli. Mi mrtve poštujemo… A naši mrtvi? Koske su im pomerili” kaže jedan stariji Mitrovčanin.

Nakon 1999. godine, groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice doživelo je sudbinu gotovo svih pravoslavnih grobalja na Kosovu i Metohiji. Spomenici su porušeni, kapela je devastirana pa obnovljena a potom opet oštećena, na više mesta grobne ploče su razvaljene, mnoge humke su zarasle do neprepoznatljivosti. Novosahranjenih skoro i da nema. Tek par sporadičnih sahrana i to po izričitoj želji preminulih.

Procenjuje se da je na groblju ju južnom delu Kosovske Mitrovice uništeno 90% spomenika, a svaki put kada Mitrovani obiđu ovo mesto, što se dešava isključivo na Zadušnice, konstatuju da je oštećen još po koji spomenik.

Istovremeno, u severnom delu Kosovske Mitrovice, na ulazu u grad iz pravca Zvečana, nalazi se muslimansko groblje, na kome su mahom sahranjeni Albanci. NIkada nije zabeleženo nikakvo skrnavljenje niti nepoštovanje prema ovom sakralnom mestu.

Građani su jutros na groblje otišli prevozom koji je organizovao Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.

Comments

Pročitaj još