• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Kosovo posvećeno dijalogu, želi integraciju u EU i NATO

Foto: Kabinet kosovskog prmijera

Kosovski premijer Aljbin Kurti, u pratnji ministra spoljnih poslova i dijaspore Donike Gervale, u okviru bezbednosne konferencije u Minhenu, sastao se sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i ministarkom za Evropu i spoljne poslove Francuske Katarinom Kolonom.

Na sastanku se razgovaralo o napretku Kosova kao i o Izveštaju Evropske komisije o Kosovu za 2022. godinu, napretku koji je pozdravio kancelar Šolc.

„Ekonomski rast, vladavina prava, socijalna podrška i institucionalna i socijaldemokratizacija su napredovali u poslednje dve godine“, rekao je premijer Kurti tokom sastanka sa Šolcom, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Kako je saopšteno iz kabineta premijera, na sastanku je bilo reči i o odnosima Beograda i Prištine, pripremama za naredni sastanak u Briselu, kao i o evropskom predlogu za normalizaciju odnosa.

„Zahvaljujući Nemačkoj i Francuskoj na njihovoj kontinuiranoj podršci i direktnoj posvećenosti, premijer Kurti je rekao da Republika Kosovo, kao proevropska i proamerička zemlja, ostaje posvećena i konstruktivna u dijalogu jer želi dobrosusedske odnose i integraciju u EU i NATO“, navodi se u saopštenju.

Kurti je obavestio kancelara Šolca i ministra Kolona da je Vlada Kosova nedavno odobrila tri sporazuma potpisana 3. novembra u Berlinu, koji će uskoro biti ratifikovani u Skupštini, čime se dokazuje privrženost Berlinskom procesu.

Comments

Pročitaj još