• Početna>
  • Vesti>

UNS i DNKiM: Nezavisni kanal na srpskom uslov za ravnopravnost srpskog jezika na Kosovu

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara KiM izdali su saopštenje u kome najoštrije reaguju zbog toga što je jučerašnje zasedanje kosovske Skupštine prošlo bez prevoda na srpski jezik, čime je kako se navodi u saopštenju još jednom uskraćeno pravo javnosti na važne informacije.

“UNS sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) protestuje zato što je juče Radio-televizija Kosovo 2 (RTK2), program na srpskom, emitovala prenos Skupštine Kosova na albanskom jeziku i traži da rukovodstvo Radio-televizije Kosova prekine sa praksom uskraćivanja informacija o važnim događajima na srpskom jeziku.

UNS i DNKiM ističu da je na dnevnom redu Skupštine Kosova bio dijalog Beograda i Prištine koji građani Kosova, Srbi, nisu mogli da prate, čime im je uskraćeno Ustavom garantovano pravo na ravnopravnu upotrebu jezika i prekršen Zakon o upotrebi jezika.

UNS i DNKiM podsećaju da kosovske vlasti i dalje krše Ahtisarijev plan iz februara 2007. godine i Ustav Kosova kojim je predviđeno osnivanje nezavisnog kanala na srpskom jeziku na celoj teritoriji Kosova. Vreme je dokazalo da je osnivanje takvog kanala na srpskom van postojećeg sistema RTK jedino rešenje za poštovanje ravnopravne upotrebe srpskog jezika.

Comments

Pročitaj još