• Početna>
  • Vesti>

Borelj: Lideri iz Beograda i Prištine da dođu u Brisel kako bi “izgurali” ovaj predlog

Visoki predstavnik za spoljnu politiku Žozep Borelj je, uoči samita EU lidera, izjavio da je za njega prva stvar da danas na samitu informiše lidere o dijalogu između Beograda i Prištine.

Borelj je ponovio da je evropski predlog na stolu i uputio poziv “liderima Beograda i Prištine da dođu u Brisel, uskoro, za nekoliko nedelja, kako bi definitivno izgurali ovaj predlog”.

“Zamoliću lidere za snažnu podršku kako bi se izbegla bilo kakva eskalacija i zamoliću ih da ozbiljno rade na ovom predlogu, koji je jedini način da pokušamo da rešimo i normalizujemo odnos Srbije i Kosova. Išli smo iz krize u krizu. Sada je vreme za deeskalaciju i konstruktivan rad”, naglasio je Borelj.

Na njegovo insistiranje dijalog između Beograda i Prištine stigao je na dnevni red današnjeg samita i očekuje da će lideri, u svojim zaključcima, pozvati obe strane da ubrzaju svoju evropsku perspektivu time što će da sprovedu obaveze iz dijaloga.

Što se tiče Ukrajine, Borelj kaže da je siguran da će rezultat današnje debate lidera biti već podrška Ukrajini, “pružanje više naoružanja, više vojne podrške, više finansijske podrške u kako bi Ukrajina bila u stanju da se odupre ruskoj agresiji”.

Na samitu će biti reči i o migracijama, a neke zemlje traže da se izgrade zidovi spoljnim granicama Unije. Za Borelja “tvrđava Evropa nije rešenje, a migracije su stare koliko i čovečanstvo”.

“Problem nije u smanjivanju migracije, već u upravljanju. Upravljati na ljudski način, pre svega. To je važan deo naše spoljne politike. Sve više i više, migracije su u srži naših odnosa sa mnogim zemljama širom sveta, sa našim partnerima. I mi moramo da radimo sa njima i da se pozabavimo osnovnim uzrocima migracije i da im se upravlja. Možemo da tražimo od ljudi da vrate iregularne migrante, ali moramo da ponudimo načine regularne migracije. Jer su Evropi potrebni migranti. a to je i način da se bolje nosimo sa našim partnerima širom sveta”, naglasio je Borelj.

Borelj je najavio da će se na samitu razgovarati i o zemljotresu u Turskoj i Siriji.

“To je velika tragedija. Evropljani su potpuno mobilisani. Šalju svu opremu za spasavanje, medicinsku pomoć, kako bi pokušali da podrže Tursku i Siriju u ovoj situaciji”, rekao je Borelj.

Comments

Pročitaj još