Ambasadori OEBS-a danas u poseti Prištini

Foto: OEBS

Ambasadori Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država pri OEBS-u u Beču posetiće danas Kosovo u okviru regionalne turneje po Zapadnom Balkanu, saopšteno je iz britanske Ambasade u Prištini.

Grupu za posetu čine ambasador Francuske Kristin Fages, ambasador Nemačke Gesa Braeutigam, ambasador Italije Stefano Baldi, ambasador Velike Britanije Nil Buš i ambasador SAD-a Majkl Karpenter, koji su u okviru svoje regionalne turneje otputovali i u Severnu Makedoniju, a pre povratka u Beč posetiće i Srbiju.

Tokom posete ambasadori će održati sastanke sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, kosovskom ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom i predsednikom kosovske skupštine Glaukom Konjufcom, a posetiće sedište OEBS misije na Kosovu kao i regionalne centre.

Pored toga, ambasadori će posetiti i objekat za obuku Kosovske akademije za javnu bezbednost, i sastaće se sa predstavnicima civilnog društva.

„Zapadni Balkan je izuzetno važan region za OEBS, kao i za vlade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država. Veoma smo zadovoljni što možemo da posetimo Kosovo kao grupa, kao i Severnu Makedoniju i Srbiju. Radujemo se našim sastancima sa predstavnicima vlade, parlamenta i civilnog društva, kao i projektima na terenu koje podržava OEBS” naveli su ambasadori Kvinte u zajedničkom saopštenju.

Ambasadori su ponovili važnost kontinuiranog napretka u dijalogu koji vodi EU, uz podršku zemalja Kvinte, koji ima za cilj normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

Comments

Pročitaj još