• Početna>
  • Vesti>

Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte

Foto TV Most

Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.

Predsedniku Privremenog organa opštine Leposavić Zoranu Todiću, koji se nalazi na licu mesta radnici su potvrdili da krče put do samog vrha gde je planirano da se grade nove policijske baze.

Nakon proširenja planiraju da taj put asfaltiraju.

Todić je RTS-u potvrdio da je došlo do okupljanja i mirnog protesta žitelja sela Dren i drugih zaseoka zbog početka izvođenja radova na proširenju postojećih puteva a koji prolaze kroz njihova imanja.

Odluku o ekproprijaciji, bez saglasnosti vlasnika, donela je vlada u Prištini 16. januara, a nakon 10 dana obavestila i lokalnu samoupravu sa detaljima o kojim se parcelama radi.

“Ono što smo naslućivali, jutros se i obistinilo i saznali smo kakve su namere Prištine, što su nam potvrdili i ljudi iz kosovske policije da trenutno grade put da bi podigli policijsku bazu. Radi se o površini više od 83 hektara, od čega je 13 parcela u privatnom posedu, a sedam u društvenoj svojini”, preneo je Todić.

Pojasnio je da se među eksproprisanim parcelama nalazi i seosko groblje u Drenu, zbog čega su žitelji sela posebno revoltirani i ogorčeni.

“Oni traže momentalno obustavljanje svih radova i ne dozvoljavaju da im se trenutno oduzme njihova očevina i dedovina”, rekao je Todić i preneo da im je policijski službenik koji rukovodi akcijom obećao da će da prenese nezadovoljstvo meštana svojim pretpostavljenima.

Predstavnici opštine u Leposaviću su od prvog dana nakon saznanja o eksproprijaciji o kojoj su odlučili u vladi u Prištini, preduzeli pružanje pravne pomoći vlasnicima čija su imanja obuhvaćena odlukom.

“Formirali smo pravni tim na čijem je čelu advokat Nebojša Vlajić, vlasnici su mu dali punomoćje i on će se obratiti nadležnim institucijama u zaštiti prava vlasnika imanja”, naveo je Todić.

Ističe da je tokom današnjeg razgovora sa nezadovoljnim ljudima i policijom na terenu, na mestu gde se radovi odvijaju, video odlučnost građana da brane svoju imovinu.

Povodom odluke o eksproprijaciji meštani su se pre nekoliko dana sastali sa čelnicima Srpske liste da razgovaraju o ovom problemu i tada je dogovoreno da će se angažovati pravni tim u cilju zaštite interesa oštećenih građana.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je da je o novoj uzurpaciji srpske zemlje na severu Kosova i Metohije jutros obavestio sve međunarodne predstavnike i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka.

Kaže da je jasno zahtevao da međunarodni predstavnici zaustave nove jednostrane poteze Aljbina Kurtija na severu i protivpravne radove u opštini Leposavić “kojima se oduzima zemlja srpskih domaćina i planira rušenje čak i srpskog groblja, zarad izgradnje nove nelegalne policijske baze”.

Petković kaže i da je odluku o nelegalnoj eksproprijaciji Priština donela sa jasnom namerom Kurtija da izazove nove tenzije i krizu na terenu.

Comments

Pročitaj još