• Početna>
  • Vesti>

Tužilački savet u Prištini: Poslednjih godina podignuto više desetina poternica za ratne zločine

Foto KoSSev

Tužilački savet u Prištini odbacio je tvrdnje ministarke pravde Aljbuljene Hadžiju da se tužilaštvo na KiM nije dovoljno bavilo ratnim zločinima, i saopštio da su za vreme mandata bivšeg glavnog tužioca Aleksandra Ljumezija raspisane 72 međunarodne poternice za hapšenje osumnjičenih za ratne zločine.

Iz Tužilačkog saveta su reagovali nakon navoda ministarke Hadžiu zbog “nespremnosti i nezainteresovanosti za ozbiljno tretiranje ratnih zločina od strane tužilačkog sistema Kosova, na čelu sa bivšim glavnim tužiocem Ljumezijem”.

“Izjava ministarke Hadžijua nije tačna, jer je Tužilački savet imenovao četiri tužioca u Odeljenju za ratne zločine Specijalnog tužilaštva. Za podršku ovom odeljenju imenovano je i šest stručnih saradnika i dva pravnika”, navodi se u reagovanju.

Dodaje se, da se “lako dokazuje neistina koju je izrekla ministarka Hadžiu, preuzimanjem mandata bivšeg glavnog tužioca Aleksandra Ljumezija preduzete su konkretne radnje kao što su: raspisane 72 međunarodne poternice za hapšenje osumnjičenih za ratne zločine, preduzete su konkretne istražne radnje u pravcu otkrivanja izvršilaca krivičnih dela i protiv naredbodavaca, podignuto je na desetine optužnica, pripremljena baza podataka u Specijalnom tužilaštvu, usaglašen sa bazom policije”.

Comments

Pročitaj još