• Početna>
  • Vesti>

Vučić sa Zijade: Značajno da se pitanje KiM i dalje razmatra u SB UN

Foto: Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić je u razgovoru sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šeficom Unmika Karolin Zijade istakao da je za Srbiju od suštinskog značaja da se pitanje Kosova i Metohije i dalje razmatra u Savetu bezbednosti UN, pre svega kako bi međunarodna zajednica bila transparentno informisana o situaciji na terenu, kao i da je nastavak angažmana Unmika neophodan.

Aleksandar Vučić je istakao i da se Srbija dosledno i u kontinuitetu zalaže za poštovanje principa međunarodnog prava i primenu pravno obavezujuće rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN kojom je uspostavljen i Unmik, saopštila je pres služba predsednika.

Karolin Zijade je rekla da Unmik, u skladu sa svojim mandatom, poštuje Povelju UN i Rezoluciju 1244, kao i da se zalaže za poštovanje svih međunarodnih sporazuma.

Predsednik je, takođe, rekao da je nastavak angažmana Unmika na Kosovu i Metohiji neophodan, pre svega, zbog permanentne nestabilnosti koja obiluje brojnim incidentima.

“Beograd je u potpunosti posvećen dijalogu o čemu svedoči i pokazana volja za nastavak pregovora u Briselu, kao i ukupni napori u potrazi za rešenjem krize koju je nametnula prištinska strana preduzimanjem jednostranih poteza. Smatramo neprihvatljivim učestale napade na Srbe, njihovu imovinu i nasleđe, zbog čega je blagovremena reakcija, kao i osuda provokacija od strane Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice ključna”, istakao je Vučić i izrazio nadu da će Srbija uspeti da sačuva mir i stabilnost.

Predsednik Vučić je istakao da je Srbija posvećena unapređenju regionalne saradnje koja neposredno doprinosi procesu pomirenja.

Comments

Pročitaj još