Dačić: Nastavlja se zloupotreba događaja u Račku

Foto: Tanjug

Šef srpske dilplomatije Ivica Dačić kaže da nema dodatnih informacija o poternicama koje je tužilaštvo u Prištini raspisalo za 18 Srba, jer odnosi sa Prištinom ne spadaju u spoljnopolitičke odnose.

Ivica Dačić je ocenio da se događaj u Račku 1999. godine od početka zloupotrebljava kao alibi i izgovor za napad na tadašnju Jugoslaviju i da se sada samo nastavlja ta zloupotreba.

Ministar je podsetio da je nekadašnji šef Verifikacione misije OEBS-a Vilijam Voker proglasio da je reč o masakru, te da su i američki zvaničnici govorili o tome da su ubijene žene i deca i pre nego što je napravljen bilo kakav uvid da li je to bila oružana akcija Albanaca ili je reč o civilima.

“O tome je mnogo bilo reči u prošlosti. Taj događaj je bio iskorišćen za bombradovanje Jugoslavije bez odgovarajuće odluke UN”, podsetio je Dačić.

Dodao je da je dovoljno je reći da je Haški tribunal odustao od te optužnice u slučaju Slobodana Miloševića, da nisu postojali dokazi za to, da su forenzička ispitivanja koja smo mi obavili, a koja kasnije nisu hteli da dokumentuju i ostali, da su oni koji su ubijeni imali tragove baruta, odnosno da su učestvovali u borbama.

Kako je dodao, reč je o sukobu terorističkih grupacija sa našom policijom.

Među ubijenima se nalazi samo jedna žena i to ćerka lokalnog komandanta, rekao je Dačić i dodao da je ovo samo još jedan pokušaj zloupotrebe posle toliko godina da bi se pravdao separatizam na KiM.

Dačić je istakao da je Srbija uvek bila za to da se ispitaju ratni zločini i kazne odgovorni.

“Srbija kažnjava one koji učestvuju u ratnim dejstivma van zemlje”

Ivica Dačić je izjavio da Srbija ne dozvoljava učešće i da kažnjava sve one koji učestvuju u ratnim dejstvima van teritorije Srbije.

Dačić je odgovarajući na pitanje o oglasu kompanije “Vagner” za nove dobrovoljce, koji je objavio portal RT Balkan.rs, rekao da ne zna o čemu se radi, ali da u Srbiji postoje zakoni.

“Ne znam o čemu se radi, ali postoje zakoni koji definišu da Srbija ne dozvoljava učešće i da kažnjava sve one koji učestvuju u ratnim dejtstvima van teritorije Srbije i to važi za sve strane bez obzira na to da li je reč o Rusiji, Ukrajini ili Islamskoj državi”, rekao je Dačić odgovarajući na pitanja novinara u Ministarstvu spoljnih poslova.

Comments

Pročitaj još