• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Međunarodna poternica za 18 Srba osumnjičenih za ubistvo Albanaca u Račku

Foto: Gazeta Ekspres

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je “da se masakr u Račku ne može sakriti i zataškati”, navodeći da je tužilaštvo raspisalo međunarodne poternice za hapšenje 18 Srba koji su, navodno, odgovorni za taj slučaj.

“Pozivajući se na svedočenja iz tog vremena, izjave 63 saslušana svedoka i dokaze Haškog tribunala, kosovsko tužilaštvo je raspisalo međunarodne poternice za 18 osoba, Srba osumnjičenih za učešće u masakru u Račku”, rekao je Aljbin Kurti na komemorativnoj akademiji povodom 24. godišnjice ovog slučaja, održanoj u Štimlju.

U Račku, planinskom selu nadomak Štimlja, odata je počast za 45 Albanaca ubijenih pre 24 godine u sukobu pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova sa pripadnicima MUP-a Srbije, u događaju koji Albanci predstavljaju kao “masakar režima zločinca Slobodana Miloševića”. 

Današnjem događaju su pored Kurtija, prisustvovali i predsednici opozicionih stranaka Albanaca, tadašnji šef verifikacione misije OEBS-a Vilijam Voker i drugi.

Voker je događaj u Račku prvi označio kao zločin protiv čovečnosti, što je bio okidač za kasniju intervenciju NATO-a protiv tadašnje SR Jugoslavije.

Vokeru je u spomen-kompleksu u Račku podignut spomenik.

Comments

Pročitaj još