• Početna>
  • Vesti>

Skup podrške Slađanu Trajkoviću: Zahtevamo da bude prebačen kući, zdravstveno stanje mu je veoma loše

Foto: Radio Mitrovica sever

Porodica, komšije i prijatelji Slađana Trajkovića uputili su danas sa skupa podrške, održanog u centru Kosovske Mitrovice, zahtev  da se uhapšenome dopusti da se brani iz kućnog pritvora i upozorili da je njegovo zdravstveno stanje izuzetno loše. Slađan Trajković tereti se da je počinio ratne zločine tokom sukoba na Kosovu 1999. godine. Uhapšen je 15. decembra, i nalazi se u pritvoru u Podujevu.

„Radi se o jednom časnom čoveku, dobrom domaćinu, o čoveku koji je iznad svega vodio računa o jednakosti i o tome da u multietničkom naselju u kome je živeo, u Bošnjačkoj mahali, ne dođe do ekscesa i sukoba između Srba i Albanaca koji jednako lepo i u miru  žive kao komšije. Oni su danas zajedno došli da njemu na ovaj način pruže podršku, a da sudu pre odlučivanja o nastavku mere njegovog sudskog pritvora pokažu da se radi o jednom dobrom domaćinu, koji nije zaslužio ovo što mu se dešava“ poručio je Trajkovićev advokat Dejan Vasić sa skupa kome je prisustvovala porodica uhapšenog, njegove komšije i prijatelji.

Prema Vasićevim rečima, postupak je trenutno u fazi odlučivanja o zahtevu specijalnog tužilaštva za produženje pritvora i ta bi odluka trebalo da bude doneta danas ili sutra.

„Ja sam baš insistirao da se njegovi prijatelji skupe danas kako bi u Prištini sud koji treba da donese odluku imao ovu sliku da bi i sa blažom merom moglo da se postigne da se krivični postupak odvija nesmetano. Mi tražimo da se Slađanu dozvoli da dođe kući i da se od kuće brani protiv tih lažnih optužbi koje mu se stavljaju na teret“ dodao je Vasić.

Trajković pati od hroničnih bolesti i njegovo zdravstveno stanje je veoma loše, dodaje branilac.

„Slađan  je u vrlo složenom zdravstvenom stanju sa svojim hroničnim bolestima sa kojima je došao u pritvor. Međutim, zbog neadekvatnih uslova lečenja, prostora i neadekvatnog lekarskog osoblja, njemu je stanje drastično pogoršano, i mislim da bi bilo potrebno da on bude hitno prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici kod lekara koji su i do sada brinuli o njemu i da mu se tako, mogu slobodno reći, spasi život.“

Trajkovićeva supruga Suzana zahvalila je svima koji njemu i  porodici pružaju podršku i apelovala na Kfor i Euleks da zaštite Srbe, ali je dodala da je evidentno da te podrške i zaštite nema.

„Moj suprug je nevin i Kurti treba da se preispita gde su bile njegove policijske snage kada su rađene provere 2013. godine kada je on integrisan i kada su provere rađene. Kako je moguće da čovek koji je devet godina radio za njih, sada odjednom, dva meseca od kako su skinuli uniforme,  bude ratni zločinac“ rekla je Suzana.

Trajkovićeva je istakla da je njen suprug važio za uglednog građanina, da uživa podršku svih komšija uključujući i Albance, ali da iz straha, oni danas nisu smeli da dođu na skup podrške i da je javno iskažu.

„Zbog Kurtijevog terora… Ljudi su preplašeni“ dodaje ona.

Sa suprugom se, kaže, čula petnaest minuta pre početka skupa i napominje da se on zdravstveno ne oseća dobro jer mu ne daju terapiju.

„Ne daju mu tablete. Ne daju mu novine, nikakakav vid informisanja on nema niti je uopšte upućen šta se dešava ovde. Mi smo slali prvo tablete sa srpskom markicom, nisu dozvolili. Prošle srede smo doneli tablete sa kosovskom markicom, uzeli su ih na portirnici, međutim, njemu te tablete nisu date. Oni mu daju neke tablete, ali on mršavi, nema apetita…. Videli smo ga prošle srede, od kako je uhapšen, smršao je četiri do pet kilograma. Ne zna šta pije, niti šta mu daju“ kaže Suzana.

Kaže da jedinu podršku imaju od Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Obraćali su se Kforu i Euleksu ali ih nisu saslušali.

Slađanova ćerka Jelena kaže da njen otac leži nevin u kako je okarakterisala „modernizovanom logoru“.

„Da je to zatvor u 21. veku, on bi imao uslove. Ne dopuštaju ni advokatu da unese ovlašćenje, da ga potpiše kako bi majka mogla da podiže platu, da bismo mu uplatili kantinu. On nema pravo na lečenje, ne dozvoljavaju mu porodičnu sliku“ napominje Jelena.

Ona naglašava da Slađan ima punu podršku i njegovih kolega, ali je oni iskazuju isključivo telefonom. Lično, danas nisu smeli da se pojave jer se i oni, kako je rekla, plaše da bi mogla da ih zadesi ista sudbina.

U ime komšija, Trajkoviću je javnu podršku uputio njegov dugogodišnji prijatelj i komšija Arafat Ljatifi.

„Slađana poznajem 23 godine. Išli smo zajedno na pecanje, družili se i mislim da mu se ovo dešava na pravdi boga. On živi sa Albancima komšijama, oni su mu na slavu dolazili. Ja sam bio prisutan… Jeli, pili sa njim, i sad, odjedanput, neko posle 23 godine pokaže prstom- uhapsi ga, uhapsi ga… Znači, treba sve ovde da nas pohapse, da kažu da smo svi ratni zločinci“ poručuje Ljatifi i dodaje da većina Albanaca i Srba misli isto ali se plaše da kažu. On se, kaže ne plaši jer nikome nikada ništa nažao nije učinio.

Slađanu Trajkoviću, bivšem policajcu, uhapšenom u Bošnjačkoj mahali, 15. decembra  zbog sumnje da je počinio ratne zločine na Kosovu, Osnovni sud u Prištini odredio je jednomesečni pritvor  17. decembra.

Comments

Pročitaj još