• Početna>
  • Vesti>

Predsedavajući SSK: O ostavkama sudija sa Severa u februaru

O ostavkama sudija sa Severa Kosova odlučivaće se tokom februara, najavio je predsedavajući Sudskog saveta Kosova, Aljbert (Albert) Zogaj, ističući da su veoma pažljivo postupali sa situacijom u Osnovnom sudu u severnom delu Mitrovice, prenosi Gazeta Express.

Zogaj je potvrdio da su obustavljene plate sudijima sa Severa koji su podneli ostavke početkom novembra meseca, a u sklopu masovnog napuštanja institucija od strane Srba.

Ujedno su, međutim, kako je prenela Gazeta Express, pokrenuti disciplinski postupci protiv onih koji su se bavili političkim aktivnostima.

„Pokrenuti su disciplinski postupci protiv svih sudija i osoblja koji su bili uključeni u političke aktivnosti koje su u suprotnosti sa zakonskom i ustavnom odgovornošću i sudijskom etikom i svako će preuzeti odgovornost. Čak i u situaciji kada bismo odobrili sve ostavke, neke ne bi bile odobrene jer protiv nekih moraju da se preduzmu odgovarajuće disciplinske mere“, kazao je.

Zogaj ujedno kaže da ne mogu da raspisuju konkurse za slobodna mesta radi zamene sudija, a da pre toga ne odobre ostavke.

„Prvo ćemo imati proces oko ostavki, pa onda njihovu smenu, povećanje kapaciteta ne podrazumeva da su zamenjene sudije – ne, jednostavno smo povećali kapacitete da se suočimo sa poslom i uslugama u ovom periodu. Verujem da će se razmatrati tokom februara meseca jer je januar mesec intervjua za nove sudije u SSK-u“, naglašava Zogaj.

Comments

Pročitaj još