• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Ja ne mrzim ni jednog građanina naše države, radoznao sam ko je sudija koji je pustio Pantića kući

Foto Tanjug

„Ja ne mrzim ni jednog građanina naše države, ali istovremeno se ne slažem sa Beogradom koji teži vremeplovu i tako vrati unazad region za tri decenije, rekao je premijer Kosova Aljbin Kurti na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade. Ponovio je da Kosovo ima kapacitete da ukloni barikade i da vreme dato Kforu ističe.

„Imamo kapacitet da uklonimo barikade“

Kurti je naveo da se u ovom slučaju ne radi o studenskim barikadama, već o ratnim barikadama nalik onim početkom 1999. godine širom bivše Jugoslavije.

„Ja verujem da svi Srbi imaju dovoljno snage na ovoj istorijskoj i geopolitičkoj raskrsnici da se ograde od Miloševićeve prošlosti i od Putinove sadašnosti, te da tako pomognu celom regionu da svi zajedno što pre postanemo članovi evropske zajednice. Budućnost svih nas je EU i zato ne postoji ni jedna pametna alternativa, Evropa je naš kontinent, a evropska zajednica naš cilj i sudbina. Ovo bi bilo moguće za manje od jedne decenije pod uslovom uzajamnog priznavanja Kosova i Srbije“, dodao je on.

Kosovski premijer je kazao da na Kosovu postoji politički i demokratski pluralizam, dok kako navodi, zvanični Beograd ne dozvoljava isto kod srpske zajednice na Kosovu.

„Prisetimo se da do početka novembra, dok je moj ministar bio Goran Rakić, Beograd se nije bunio. Nakon imenovanja Nenada Rašića i Rade Trajković dolazi do barikadiranja ulica od strane onih koji su tokom jeseni zapalili šest auta neposlušnih Srba. Autokratija, strah i ucenjivanje idu zajedno, naspram njih stoji demokratija, ravnopravnost i sloboda“.

On je naveo da je Kfor zatražio više vremena za uklanjanje barikada, te da je on optimista po tom pitanju.

„Videli smo angažovanje Kfor-a. Ja ističem da Vlada Republike Kosovo i ministarstvo unutrašnjih poslova i kosovska policija imaju kapacitete da uklone barikade koje nisu civilne i iza kojih stoje uniformisani i naoružani ljudi koji su još veći problem nego same barikade. Jer su barikade postavljene od strane onih kojih su eksponeneti organizovanog kriminala, koji istovremeno imaju političku podršku Beograda ali i finansiranje odatle“.

Radoznao da sazna koji sudija je odbrio kućni pritvor Pantiću

Na pitanje novinara da prokomentariše određivanje mere kućnog pritvora Dejanu Pantiću, te konstatciju da je to jedan od uslova „predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, Kurti je najpre odgovorio: 

„Mi kao Vlada ne volimo da komentarišemo odluke državnih organa. Čekamo da sprovođenje zakona bude u službi javnog interesa. Verujem da će ministrstvo i Vlada veoma brzo imati stav o ovom pitanju. Ja još jednom ističem da odluke treba da budu skladu sa zakonom i pravilima, ali uvek u službi javnog interesa“, rekao je kosovski premijer.

Kurti je zatim dodao da okrivljeni Dejan Pantić zadržan na Jarinju zbog nemogućnosti da se pošalje u pritvorni centar, te podsetio da je optužen za terorizam.

„Ono što sam ja čuo jeste, da s obzirom da je štajkovao glađu i imao problema sa srcem, trebalo je da bude poslat u bolnicu, što je razumljivo. Da li je to ispravno o tome će odlučivati sud. Kada imamo otpužbu za terorizam, određivanje kućnog pritvora? Ja sam veoma radoznao da saznam ko je taj tužilac koji je usvojio takav zahtev i ko je sudija prethodnog postupka koji je to odobrio“, rekao je Kurti.

Uzajamno priznanje jedino rešenje

Premijer Kosova je kazao da postoji samo jedno mirno i demokratsko rešenje i to je uzajamno priznanje odnosa između Kosova i Srbije.

„Ja neću ni u kom slućaju poistovetiti barikade sa srpskim stanovništvom, to ne može biti i ne bi bilo tačno, ali bi bilo štetno za sve nas. To bi samo služilo onima koji žele tenzije i otvoreni konflikt, mi to ne ćelimo. Zato smo odložili izbore u četiri severne opštine za april sledeće godine, a kazne za ilegalne tablice za proleće iduće godine, da bi dali šansku sporazunu o normalizaciji odnosa“, rekao je Aljbin Kurti i dodao:

„Kosovo je država svih nas, u kojoj smo svi dobrodošli bez obzira na nacionalnu, versku, rasnu ili socijalnu pripadnost. Vladavina prava, sloboda građana i manjinskih zajednica su evropske vrednosti za koje se mi zalažemo. Kosovo je sekularna država gde ljudska i građanska prava podrazumevaju i slobodu veroispovesti. Mi se zalažemo za jasnu podelu između vere i države, između verskih ustanova i demokratskih institucija“.

Pozvao je Srbe sa Kosova da apliciraju za slobodna radna mesta, a pogotovo one koji nisu imali šanse do sada.

„Praznina koja postoji unutar naših zajedničkih institucija, posle kolektivne i uglavnom nametnute ostavke nekoliko stotina Srba, mi ne želimo da ih popunimo Albancima“, zaključio je Kurti na konferenciji za novinare.

Comments

Pročitaj još