• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Na severu 11 barikada, posle Božića sastanak sa KFOR-om

Foto Kim

Kosovski premijer Aljbin Kurti najavio je sastanak sa komandantom Kfora nakon katoličkog Božića kako bi se, prema njegovim rečima, odlučilo na koji način će se barikade na Severu ukloniti. Na upravo održanoj konferenciji za medije, ponovio je stav „barikade se ne mogu tolerisati beskonačno“, te da je KFOR zatražio dodatno vreme za njihovo uklanjanje, iako se požalio da je već dve nedelje prošlo od tada.

„Kfor nam je zatražio neko vreme. Dali smo malo vremena, ali smo svedoci da su danas prošle dve nedelje otkako je 11 barikada postavljeno severno od reke Ibar i onemogućavaju slobodu kretanja“, kazao je Kurti.

Podsećajući na to da se KFOR „uvek zalagao za mirno i bezbedno okruženje sa glavnom vrednošću slobode kretanja“, Kurti je dalje kazao, da su kosovske vlasti upravo zbog toga Kforu „dale“ dodatno vreme.

Iako su do sada kosovski izvori zvanično potvrđivali da je na Severu postavljeno 10 barikada, Kurti je sada pridodao još jednu – ukupno 11 njih na magistralnim putevima blokiraju put pre svega Srbima.

„Drugim rečima, to nisu građanske barikade. Kfor je tražio vreme, mi smo to vreme dali, ali pošto je večeras Božić, trebalo bi da imamo sastanak sa komandantom KFOR-a vrlo brzo, posle Božića, na kojem ćemo, verujem, sve razjasniti. Ali ovo se ne može tolerisati beskonačno. Prošle su dve nedelje i ne možemo dozvoliti da prođu i nedelje bez slobode kretanja. Od tog sastanka koji očekujemo odmah posle Božića, verujem da će se sve razjasniti i daćemo odgovore”.

KFOR se još juče još jednom oglasio ponovo zatraživši da se pitanje barikada reši dijalogom.

Barikade na Severu Kosova ušle su u treću nedelju. Petnaesti je dan od kada su postavljene na zvanično deset mesta na magistralnim putevima ka Jarinju i Brnjaku. Postavljene su neposredno nakon što je uhapšen bivši pripadnik Kosovske policije Dejan Pantić, koji se i dalje drži u bazi Kosovske policije na Jarinju. Srbi traže njegovo puštanje kao i drugih Srba nedavno uhapšenih, među kojima su civil Miljan Adžić i takođe bivši kosovski policajac Slađan Trajković. Svojim zahtevima su pridodali još dva: da se uklone policijske jedinice koje su se sa juga rasporedile po Severu, ali i spisak koji već mesecima cirkuliše za navodno hapšenje Srba.

Comments

Pročitaj još