• Početna>
  • Vesti>

Češka završava mandat predsedavanja EU – aplikacija Prištine sačekaće Švedsku

Nikada do sada se nije dogodilo da za članstvo u EU aplicira teritorija koja nema priznanje suverenosti kao što je to učinila Priština, kazala je ministarka za evropske integracije Tanja Miščević. Srbija, zato, pomno prati dešavanja povodom ovog slučaja, navela je ona.

“Biće interesantno videti kako će Evropska unija rešavati to pitanje”, rekla je ministarka Miščević novinarima u EU Info centru pred početak skupa “Od Češke do Švedske: Ka strateški jednoobraznoj Evropi”.

Jedan od učesnika ovog skupa bio je i ambasador Češke Tomaš Kuhta koji je rekao da će “pitanje članstva Kosova” i aplikacije koju im je Priština u Pragu predala ostaviti za švedsko predsedavanje EU, jer Češka 31. decembra završava svoj mandat.

Miščevićeva je na pitanje koliko aplikacija Kosova komplikuje proces pregovora, da li se stvaraju tenzije, dodala da je aplikacija “stvar” svake od država članica EU i nadležne službe.

Dodala je da ne zna kod koga prijava Prištine treba da stigne “jer nikada se nije desilo da teritorija koja nema priznanje suverenosti aplicira za članstvo”.

Srbija pomno prati stavove država članica EU koje izražavaju skepsu i pitaju da li je vreme uopšte razgovarati o tome, rekla je ministarka Miščević.

Ona je naglasila da kao jednu od bitnih činjenica navode da bi to moglo poremetiti dijalog Beograda i Prištine.

Ambasador Kuhta je naveo da je Češka kao predsedavajuća EU primila aplikaciju Prištine, da su informisali kolege i odložili pitanje za vreme kada Švedskapreuzme mandatpredsedavanja uniji. 

Predsedavanje Češke, Kuhta je ocenio kao uspešno i podsetio da su agendu i ulogu moderatora morali da primene u novonastaloj situaciji, da im je bilo važno jedinstvo EU ali i svih zemalja Evrope na koje rat u Ukrajini ima odraz.

Podsetio je na Samit u Pragu koji je okupio političke predstavnike 44 zemlje ali i na onaj u Tirani, i dodao da mu je drago što je Srbija učestvovala. Na skupu su govorili i ambasadorka Švedske Anike Ben David, šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre i Srđan Majstorović, predstavnik CEP-a (Centra za evropske politike). 

Comments

Pročitaj još