• Početna>
  • Vesti>

Vučić i Alijev: Čvrsto prijateljstvo Srbije i Azerbejdžana

Foto Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Predsedničkoj palati u Bakuu sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim. Nema načina da se dve zemlje okrenu jedna protiv druge, podržavamo međusobno teritorijalni intergitet, zahvalan sam Alijevu na tome, poručio je Vučić.

Srbija i Azerbejdžan ustanovili čvrsto prijateljstvo, nema načina da se dve zemlje okrenu jedna protiv druge, podržavamo međusobno teritorijalni intergitet, zahvalan sam Alijevu na tome, rekao je Vučić.

“Veoma sam zadovoljan posetom Azerbejdžanu, mnogo od nje očekujem, otvorili smo nova polja saradnje i mogućnost da izlazimo zajedno na treća tržišta, zato smo se za samo mesec dana dva puta sastali, a imao sam plodnu diskusiju i sa ljudima iz odbrambenog sektora”, istakao je predsednik Srbije. 

Vučić je rekao da svaki put kada dođe u Azerbejdžan vidi ogromne promene i napredak i čestitao Alijevu na tome i građanima Azebejdžana. “I mi se tome radujemo kao iskreni prijatelji”, dodao je i naglasio da je malo mesta u svetu gde može da se vidi takav ubrzani progres.

Vučić je rekao da neko može da kaže da je to zato što Azerbejdžan ima naftu i gas, ali da neke zemlje, poput Libije, imaju i veće količine nafte i gasa od Azerbejdžana, ali da imaju 10 puta lošiju poziciju. “To govori o snazi rukovodstva i viziji Alijeva, i da odlično prepoznaje izazove sa kojima se suocava savremeni svet i kakvu razliku možete da napravite ako imate dobro i vizionarsko rukovodstvo”.

Kaže da su Ujedinjeni Arapski Emirati početkom sedamdesetih godina prošlog veka sanjali da budu poput Libije, koja ima pet puta više nafte, ali da je sada, ipak, velika razlika u razvoju između UAE i Libije na strani Emirata.

“Alijev je pokazao kakva je razlika između njega i mnogih koji imaju više sirovina nego što ih ima Azerbejdžan, ali kada neko domaćinški vodi zemlju vide se rezultati. Ovo sam rekao ne zato što su nam potrebne količine gasa i struje, jesu nam potrebne, ali ne kao Evorpi. Manje nam je potrebno nego Evropi možemo i bez toga da preživimo, ali osećam istinsko poštovanje prema Alijevu i rezultatima Azerbejdžana. I on je meni rekao da je jedva prepoznao neke delove Beograda kada je došao”, rekao je Vučić.

Predsednik Vučić izjavio je da Srbija i Azerbejdžan na polju energetike imaju dosta prostora za saradnju. Rekao je da su već u toku razgovori o tome kako da se u Srbiji naprave transmisioni sistemi i kako da se unaprede kako bi u Srbiji mogla da se preuzima struju koja će podvodno kablovima dolaziti do Rumunije i Mađarske.

“Već razgovaramo kako i sami možemo da budemo korisnici te energije”, dodao je Vučić. On je rekao da su već razgovarali i kako kroz interkonektore koji će biti izgrađeni sa Bugarskom i Severnom Makedonijom, Srbija može da dođe i do azerbejdžanskog gasa. “Sve je to važno za nas”, istakao je Vučić.

Sa Azerbejdžanom su otvorena nova polja saradnje, a reč je, kako kaže, o zajedničkom delovanju, zajedničkom radu, međusobnom transferu tehnologije u vojnoj industriji.

Novo polje saradnje je i to da sa nekim proizvodima koje bi dve zemlje u budućnosti zajednički radile mogu da izlaze i na treća tržišta. “Mislimo da imamo veliki potencijal ukoliko zajedno tome pristupimo kao Srbija i Azerbejdžan i upravo smo se zbog toga u poslednjih mesec dana već dva puta sastali. Delegacija Srbije će često boraviti u Azerbejdžanu i delegacija Azerbejdžana već će u narednih nekoliko dana doći u Beograd”, najavio je Vučić.

Dodao je da je imao i veoma plodnu diskusiju sa azerbejdžanskim ministrom vojne industrije i sa ljudima iz odbrambenog sektora.

“Mnogo smo naučili i o samom delovanju vojske od Azerbejdžana i kako i na koji način treba da se strukturiše i mnogo toga smo spremni da razmenjujemo. I mi proizvodimo neka dobra oruđa i neka oružja, spremni smo da zajednički gledamo kako da sve to zajedno modernizujemo i unapredimo i kako možemo da idemo u korak sa svima drugima u svetu, a da budemo sebi dovoljni”, naveo je predsednik.

Vučić kaže da se u ovo teško vreme, može videti kako i velike zemlje mogu da gube ogromnu snagu za veoma kratko vreme, kao i da se može videti da je uticaj sankcija razoran.

“Mi moramo da budemo spremni na to da naše zemlje možemo da sačuvamo u ova nemirna vremena, a u budućnosti u svakom slučaju neće biti mnogo bolje i mirnije”, zaključio je Vučić.

Alijev: Srbija i Azerbejdžan strateški partneri

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je, posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Bakuu, da su Srbija i Azebejdžan strateški partneri i da će nastatviti da podržavaju poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta obe zemlje.

“Ta politika ostaće čvrsta. Mi podržavmao međunarodno pravo i treba da se sprovode samo norme i principi međunarodnog prava”, istakao je Alijev na konferenciji za medije.

On je istakao da se širom sveta danas mogu videt dvostruki standardi i da je to prilično problematično i zabrinjavajuće. Norme međunarodnog prava treba da važe za sve zemlje, poručio je Alijev.

Dodao je da se zahvaljujući vizionarskoj politici Aleksandra Vučića Srbija razvija, kako na urbanom planu, tako i na ekonomskom, kao i u oblasti poljoprivrede. “Postoje nove mogućnosti za našu buduću saradnju”, istakao je Alijev i dodao da iako Azerbejdžan i Srbija vode nezavisne politike, blisko su povezane i koordiniraju.

“Stoga je moj dragi prijatelj prihvatio poziv da za nešto manje od mesec dana dođe u Baku”, napomenuo je Alijev. On je podsetio da su prošlog meseca, kada je boravio u Beogradu, donete neke zajedničke odluke, a sada se vidi kako se one odvijaju.

“Srbija i Azerbejdžan su strateški partneri, nekoliko dokumenata je usvojeno i u tom pravcu smo uvek podržavali suverentitet i teritorijalni integritet jedni drugih. To će ostati nepromenjeno, mi podržavamo međunarodno pravo”, naglasio je lider Azerbejdžana.

On je rekao da je saradnja Bakua i Beograda odlična, da se očekuje povećanje u oblasti trgovine, i da još treba razvijati saradnju u oblasti transporta.

Što se tiče oblasti energetike, ona jeste deo naše agende. U poslednje vreme dodat je izuzetan značaj u tom kontekstu, rekoa je Alijev. “Izvozimo energetske proizvode u Evropu, pa i nekima od suseda Srbije. To su prirodni gas, električna energija, tu imamo dobar prostor za saradnju. Preduzeće se koraci da Azerbejdžan od početka sledeće godine izvozi struju u Srbiju”, najavio je Alijev.

Ocenjuje da odnosi Bakua i Beograda daju razlog za veliki optimizam.

“Sve ukupno, kad prođemo kroz bilateralne odnose, siguran sam da će predstojeća godina odisati dobrom atmosferom. Ova godina je bila jako uspešna za naše bilateralne odnose”, rekao je Alijev i dodao da ima i lično prijateljstvo sa predsednikom Srbije. “Naše odnose možemo samo dalje da širimo. Zahvaljujem dragom prijatelju što je ovde. Još jednom, dobro nam došli”, poručio je Alijev.

Comments

Pročitaj još