• Početna>
  • Vesti>

Kurti u jeku barikada na severu Kosova – na srpskom o članstvu u EU

Foto: Kim

U jeku nove krize na severu Kosova, o barikadama i zatvorenim prelazima Jarinje i Brnjak, ali i o optužbi da ne vodi istinski dijalog sa Srbima na Kosovu koji je obećao u svojoj predizbornoj kampanji, kosovski premijer Aljbin Kurti govorio je sinoć u obraćanju na srpskom jeziku. Govorio je, međutim, o podnošenju kosovske prijave za članstvo u Evropskoj uniji. 

“Poštovani građani, u okviru evropskih vrednosti i stava EU, koja smatra da sve zemlje Zapadnog Balkana treba da budu u potpunosti integrisane, želimo da idemo napred i radimo ka članstvu u EU. U tom duhu i našem zajedničkom cilju, naša zemlja je prošle nedelje podnela zahtev za članstvo u EU. Ovo je istorijski trenutak za Kosovo koji ima za cilj otvaranje novog poglavlja za našu državu i društvo” – kazao je Aljbin Kurti. 

Kaže da Kosovo “odgovara” na “viziju Evrope koja je celovita, slobodna i u kojoj vlada mir”.

“Tako dajemo svoje poverenje Evropi i njenoj svetlijoj i progresivnoj budućnosti. Vi ste deo ove evropske budućnosti Kosova i Zapadnog Balkana. Svi zajedno pozitivno doprinosimo razvoju zemlje, primenljivosti zakona, jačanju naših institucija i unapređenju reformi” – kaže Kurti. 

Napredak će zavisiti od, kako navodi –  “naše” posvećenosti dubokim reformama koje “unapređuju demokratiju, vladavinu prava i razvijaju našu ekonomiju”:

“Koliko ćemo brzo ići zavisiće od nas. Stoga je neophodna posvećenost svih. EU nikad neće biti potpuna bez Zapadnog Balkana”. 

“Članstvo naše zemlje u EU, zajedno sa svim zemljama Zapadnog Balkana doprineće miru, slozi i suživotu na evropskom kontinentu. Znamo da je put dug do članstva, ali to samo jača našu volju da učinimo više i bolje. Svi zajedno radimo za zajedničku budućnost. Budućnost naše zemlje i Zapadnog Balkana je u okviru EU. Odlučno, brzim, ali odmerenim koracima, zasnovanim na meritokratiji i demokratskim vrednostima, zajedno nastavljamo put ka EU” – zaključio je. 

Comments

Pročitaj još