• Početna>
  • Vesti>

Civilno društvo protestuje zbog tretmana uhapšenog Pantića

Foto: Ilustracija/Upsplash

Više nevladinih organizacija izrazilo je “ozbiljnu zabrinutost” zbog situacije u kojoj se nalazi bivši službenik kosovske policije Dejan Pantić.

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom medijima, predstavnici civilnog društva “iz izjava advokata gospodina Pantića” saznali su da se on i dalje nalazi u bazi kosovske policije blizu prelaza na Jarinju i da “ni njegovim advokatima, ni članovima porodice nije dozvoljeno da ga posete ili da sa njim stupe u kontakt telefonom”.

Organizacije civilnog društva saopštile su da protestuju zbog takvog tretmana Pantića “koji je zadržan u pritvoru van pritvorskog centra i to u prostorijama koje sigurno ne ispunjavaju standarde pritvora ni po kosovskim propisima, ni po međunarodnim konvencijama”.

“Uslovi pritvora u kojima se nalazi, kao i onemogućavanje kontakata sa članovima porodice i braniocima, predstavljaju ozbiljno kršenje njegovih ljudskih prava i zahtevaju hitno angažovanje, kako nadležnih institucija na Kosovu, tako i angažovanje međunarodnih misija i organizacija koje se bave ljudskim pravima”, dodaje se u saopštenju dostavljenom medijima.

Njegovi potpisnici su pozvali “sve relevantne institucije i međunarodne misije i organizacije da se uključe kako bi se poštovala prava Dejana Pantića, a pre svega pravo na kontakt sa advokatima i članovima porodice”. Pozvali predstavnike institucija i misija da posete Pantića kako bi se uverili u stanje njegovog zdravlja i uslove u kojima je zadržan.

Potpisnici saopštenja su: Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC), Forum za razvoj i multietničku saradnju (FDMC), Humani centar Mitrovica, Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER), Komunikacija za razvoj društva (CSD), Nova društvena inicijativa (NSI), NVO Aktiv, Udruženje poslovnih žena Avenija, Centar za socijalne inicijative, Omladinska Parteska aktivnost, Gračanica online.

Comments

Pročitaj još