• Početna>
  • Vesti>

Preduzete mere za zaštitu od vandalizma novog pravoslavnog groblja u Gračanici

Foto: RTV Gračanica

U blizini novog pravoslavnog groblja u Gračanici, na lokalitetu poznatom kao Padalište, nalazi se farma stoke čiji je vlasnik Albanac. Sa poseda koji je, kako u opštini tvrde, uzurpiran jer je u procesu privatizacije kod nadležne agencije, komšija Albanac groblje koristi za ispašu stoke.

Nakon narušavanja opštinske imovine i vidnih tragova vandalizma na grobnim mestima reagovala je policija i opštinska inspekcijska služba.

„Obavljen je jedan neprijatan razgovor u prisustvu policije i odlučeno je da će policija istog momenta otvoriti nalog, a da je komšija, odnosno farmer dobio nalog da za manje od 24 časa dostavi dokumentaciju, za koju tvrdi da ima, i onda ćemo korak po korak postupati po zakonu“, navela je Jelena Stojanović, direktorica Odeljenja za inspekciju opštine Gračanica.

Ovo nije prvi put da komšija Albanac koristi groblje za ispašu stoke.

„Zasadili smo ukrasni bagrem da sprečimo strvaranje divljih deponija u blizini groblja, ali je njegova stoka sve to uništila. Pre kratkog vremena zasadili smo oko 500 sadnica i crni bor što je takođe uništeno. Već izvesno vreme imamo problema sa njim i nadam se da ćemo sada sa inspekcijom i Agencijom za privatizaciju konačno naći način da rešimo ovaj problem“, rekao je Vladica Trajković, direktor Javnih službi opštine Gračanica.

Na novom pravoslavnom groblju pre nekoliko meseci nepoznata lica su odneli i žičanu ogradu u dužini oko 100 metara. Kako bi se zaštitilo novo groblje na kome je već više od 10 grobnih mesta u planu je projekat uređenja.

„U sledećoj godini planiramo projekat vredaan 164.000 evra koji podrazumeva uređenje groblja u Gračanici i Lapljem selu. Što se tiče gračaničkog groblja planiramo izgradnju kapele i pomoćnih objekata, kao i prilaz groblju. Mislim da ćemo ovim projektom zaštiti grobove naših preminulih sugrađana i opštinsku imovinu“, naglasila je Ljiljana Šubarić, predsednica opštine Gračanica.

Sa aktuelnom problematikom novog groblja upoznate su i druge nadležne institucije.

Comments

Pročitaj još