Vučić i Brnabićeva danas sa Varheljijem

arhiva

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji u poseti je Srbiji, a danas će odvojeno razgovarati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić. Do sastanaka dolazi nakon što je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti imenovao Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak. Kako je ranije najavila Verheljijeva portparolka, teme razgovora biće reforme koje se očekuju od Srbije u procesu evropskih integracija. Navela je i da će se razgovarati i o drugim temama od “zajedničkog interesa kao što su saradanja u oblasti migracija i saradnja u energetskoj bezbednosti”.

Do sastanka dolazi nakon što je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti imenovao Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak, a Rada Trajković će biti njegova savetnica.

Reagujući na to imenovanje, portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku EU Peter Stano rekao je da je od vitalnog značaja da Priština poštuje sve neophodne korake prilikom imenovanja ministara koji predstavljaju nevećinsku zajednicu. U ime Evropske unije pozvao je obe strane da rade u skladu sa obavezujućim sporazumima o dijalogu.

“Pozivamo obe strane da hitno rade na povratku kosovskih Srba u sve kosovske institucije, u skladu sa obavezujućim sporazumima o dijalogu, a sve zainteresovane strane da se uzdrže od bilo kakve akcije koja bi dovela do povećanja tenzija u ionako krhkoj bezbednosnoj situaciji”, naglasio je Stano.

Comments

Pročitaj još