Rode: Sprovedite sporazum o ZSO, niste više opozicija

Foto Klan

Ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode rekao je da očekuje primenu svih briselskih sporazuma, uključujući i onaj o Zajednici srpskih opština.

„Videli ste izjave Nemačke, zemalja Kvinte i EU da očekujemo od svih strana da sprovode briselske sporazume, koji uključuju i Asocijaciju. Za nas je to jasno, to je deo rešenja, ali smo takođe nekoliko puta naglasili da ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori“, rekao je Rode u emisiji Rubikon televizije klan.

Govoreći o suprotstavljanju pokreta Samoopredeljenje godinama unazad kada je u pitanju ZSO, Rode je rekao da je ova stranka u u vladi i da nije opoziciona partija ili pokret.

„To nije od prošle nedelje, ali kada kažete svi briselski sporazumi, to i znači, odnosno (sporazum o) Zajednica srpskih opština je 2015. godine ratifikovala Skupština Kosova, imamo odluku Ustavnog suda. Vi ste sada vlast, niste stranka, ni pokret, to je ‘pacta sunt servanda’, kao država morate da sprovodite stvari koje je dogovorila vaša skupština, a drugo – odluka Ustavnog suda nije rekla da ne treba da se formira (ZSO), već samo morate da izmenite ili dodate neke stvari, da to uskladite sa Ustavom i to nije moj posao, već je to posao Vlade Kosova. Nažalost, prethodnih pet vlada ovo nije implementiralo“, rekao je Rode.

Comments

Pročitaj još