• Početna>
  • Vesti>

Petković: Izjave opozicije kojima se Srbija optužuje za uzmicanje pred Prištinom besmislene

Foto Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je danas, povodom pojedinih reakcija predstavnika opozicije u Srbiji, da su Beograd i njegovi predstavnici, rešavajući problem registarskih tablica na KiM, uspeli da spreče Aljbina Kurtija u realizaciji plana destabilizacije Kosova i Metohije, eskalaciju situacije na terenu i potencijalno, kako je rekao, tragične posledice.

“Nesposobnost dela srpske opozicije da sagleda ozbiljnost situacije u kojoj se nalazi srpski narod na Kosovu i Metohiji, u kombinaciji sa njihovom patološkom mržnjom i nepoverenjem prema predsedniku Srbije, rezultirala je serijom besmislenih izjava kojima se Srbija optužuje za uzmicanje pred Prištinom.To ne samo da je netačno, nego je i neodgovorno i štetno po državu i naše sunarodnike na Kosovu i Metohiji. Još jednom naglašavam da je poslednjim dogovorom, koji je izdejstvovan našom odlučnošću, doslednošću i odgovornošću, i međunarodna zajednica konačno priznala ko je stalni izvor nestabilnosti na Kosovu i Metohiji” naveo je Petković.

Dalje u saopštenju, Petković naglašava da je zahvaljujući pritisku koji je izvršen na Kurtija, “ne samo izbegnuto dramatačno pogoršanje situacije na terenu, već je i našim građanima na severu pokrajine omogućeno da nastave da nesmetano koriste vozila registrovana na srpske tablice, a trajno rešenje za ovaj problem tek treba da nađemo”.

“Neverovatno je da je Aljbin Kurti pošteđen bilo kakvih kritika od strane srpske opozicije, a da se, umesto očekivane i prirodne sloge naše političke javnosti u odgovoru na ratoborno postupanje Prištine, suočavamo sa kritikama zbog toga što nastojimo da otklonimo opasnost za naš narod u pokrajini. Možda i deo srpske opozicije priželjkuje sukobe na Kosovu i Metohiji, ali politika predsednika i Vlade Srbije je politika mira i razvoja, i nikada nećemo pristati na to da ijedno srpsko dete dovedemo u opasnost kako bismo udovoljili opasnim i neobuzdanim strastima nekih populista i oportunista u srpskoj opoziciji”.

Na kraju, Petković je istakao da na dogovor iz Brisela ni Srbi na KiM nisu imali primedbe i to je ono što je za njih kao pregovarače, najvažniji korektiv i putokaz.

Comments

Pročitaj još