• Početna>
  • Vesti>

Novi vršilac dužnosti Specijalizovanog tužioca je Aleks Vajting

Specijalni sud

Aleks Vajting (Alex Whiting) zamenjuje Džeka Smita (Jack Smith) i preuzima funkciju vršioca dužnosti Specijalizovanog tužioca u Specijalizovanom tužilaštvu (ST), navedeno je u saopštenju.

Mandat Vajtinga na mestu vršioca dužnosti Specijalizovanog tužioca trajaće dok se ne imenuje novi Specijalizovani tužilac. Imaće potpuno ista ovlašćenja kao i Specijalizovani tužilac i ni u kom pogledu neće biti prekida u radu Specijalizovanog tužilaštva.

Vajting (58) je tužilac francuske i američke nacionalnosti s dugogodišnjim iskustvom kako u nacionalnim tako i u međunarodnim krivičnim postupcima. Radi u ST od juna 2019. godine, najpre kao voditelj istraga, a od avgusta 2020. godine kao zamenik Specijalizovanog tužioca.

Dosadašnjeg glavnog tužioca Džeka Smita, državni pravobranilac SAD Merik Garland imenovao je za specijalnog savetnika koji će nadgledati krivične istrage o zadržavanju poverljivih dokumenata u odmaralištu Mar-a-Lago bivšeg predsednika Donalda Trampa i pobuni 6. januara 2021. Smit je, kao tužilac Suda u Hagu istraživao zločine na KiM.

Džek Smit je dugogodišnji tužilac Ministarstva pravde SAD. Za tužioca Suda u Hagu imenovan je 2018. godine.

Comments

Pročitaj još