• Početna>
  • Vesti>

Kurti podržava izbore na severu, odbacuje formiranje ZSO

Foto Tanjug

Premijer privremenih vlasti u Prištini Aljbin Kurti rekao je da prištinske vlasti neće dozvoliti vakuum na severu KiM i da se izbori u četiri opštine moraju održati, ali i odbacio mogućnost formiranja Zajednice srpskih opština.

U izjavi za agenciju APA Kurti je rekao da se prazna mesta na severu KiM, nakon povlačenja Srba iz kosovskih institucija, moraju brzo popuniti i da se ne može čekati na povratak Srba.

„Za mesta četiri gradonačelnika na severu KiM moraćemo da organizujemo nove izbore“, naveo je on i dodao da što se tiče 10 poslanika Srpske liste, njihova mesta treba da popune drugi.

„Ako oni neće moraćemo da nastavimo sa drugim partnerima“, poručio je Kurti.

Takođe kaže da i policajci treba što je brže moguće biti zamenjeni, jer je, dodaje, neophodno da se osigura vladavina prava i bezbednost za sve.

Kurti tvrdi da iza protesta na Severu stoji samo „jedna ekstremistička manjina među Srbima“, dok je velika većina od 90 odsto kosovskih Srba, je promenila registarske tablice i da do sada nije bilo ni jednog incidenta ili žalbe na 1.500 izdatih opomena vlasnicima automobila sa srpskim tablicama mesta sa KiM.

Što se ZSO tiče, čije formiranje već dugo, kako konstatuje APA, traže SAD i EU, Kurti odbija mogućnost da ona bude formirana.

„Prošle godine sam došao na vlast i moji prethodnici su potpisali taj dokument, sa istim ljudima, koji su danas još uvek na vlasti u Srbiji. Zašto to tada nisu formirali?“, pitao je on.

ZSO nije u saglasnosti sa našim ustavom,dodao je, jer kako kaže, osnova ustava Kosova multietničnost države, uz tvrdnje da zahtevi za takvom autonomijom ne dolaze od većinsko srpskog stanovništva na Kosovu, već samo od Beograda kako bi kompenzovao gubitke koje je pretrpeo tokom rata za vreme Slobodana Miloševića.

„Ali to nije sprovodivo“, poručio je on.

Kurti je, izrazio uverenje da će u naredne dve godine doći do konačnog dogovora sa Beogradom o punoj normalizaciji odnosa.

„Veoma sam optimističan zato što sa predsednikom SAD Džo Bajdenom u Vašingtonu i nemačkim kancelarom Olafom Šolcem u Berlinu postoji dobra prilika da se postigne dogovor”, tvrdi on.

Comments

Pročitaj još