• Početna>
  • Vesti>

Petković sa Čen Bo: Srbi nikome ne prete, samo žele da žive u miru na svojim vekovnim ognjištima

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, sastao se ambasadorkom Narodne Republike Kine, Čen Bo sa kojom je razgovarao o situaciji u pokrajini, posebno u svetlu najnovije odluke srpskog naroda da napusti kosovske institucije, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petković je svojoj sagovornici preneo čvrstu opredeljenost Beograda, ali i Srba na prostoru Kosova i Metohije za očuvanje mira i stabilnosti istakavši da su najnoviji potezi posledica konstantnog Kurtijevog terora i nasilj prema našem narodu u pokrajini.

U tom svetlu direktor Kancelarije za KiM je posebno ukazao na poslednju izjavu Aljbina Kurtija datu u Berlinu da nikada neće formirati ZSO i nezakonitu i protivpravnu smenu Nenada Đurića samo zato što nije želeo da izriče ukore svom srpskom narodu.

Na taj način Kurti se direktno izrugao i Briselskom sporazumu i Evropskoj uniji koja je garant sprovođenja potpisanog, dodao je Petković.

„Srbi na Kosovu i Metohiji predugo su trpeli i fizičko i institucionalno nasilje Aljbina Kurtija i Prištine. Zabranjeno im je da glasaju na izborima, da se izjašnjavaju na referendumu, da na vrhuncu pandemije virusa Kovid 19 budu vakcinisani na KiM, specijalne jedinice svakodnevno su upadale na sever pokrajine mimo svih sporazuma, a povrh svega naš narod punih 10 godina čeka da se fomira Zajednica srpskih opština“ istakao je Petković.

On je podvukao da napuštanje institucija nije potez kojim Srbi žele da sruše ili ponište Briselski sporazum već da se izbore za poštovanje kako ovog dokumenta, onako kako je svako od njih punih 10 godina poštovao sve preuzete obaveze.

“Srbi nikome ne prete, samo žele da žive u miru na svojim vekovnim ognjištima i da se njihova ljudska prava poštuju i svojim moralnim činom oni su stali i u odbranu Briselskog sporazuma, ali i odbranu međunarodnog javnog prava” rekao je Petković.

Petković je posebno zahvalio ambasadorki Čen Bo na velikom prijateljstvu i podršci koju Kina pruža našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu, kao i principijelnom poštovanju međunarodnog javnog prava i Rezolucije SB UN.

Comments

Pročitaj još