Otvoren drugi Festival scenskog pokreta i koreodrame

Foto: Radio Mitrovica sever

Festival scenskog pokreta i koreodrame otvoren je večeras u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici.

Dekanica Fakulteta umetnosti Ester Milentijević pozdravila je prisutne i poručila im da u narednim danima uživaju u bogatom programu, koji su ove godine pripremili zajedno sa svojim studentima.

Milentijević se zahvalila prijateljima fakulteta, dekanima, kulturnim centrima, kulturno-umetničkim društvima, studentima i ostalim posetiocima, koji su pomogli i podržali organizaciju ovakvog festivala.

„Festival se otvara danas a trajaće do poslednjih dana decembra, uz brojne manifestacije, koje ćemo organizovati tokom novembra i decembra. U narednim danima uživajte u našim programima“ poručila je Milentijević.

Festival je otvorila profesorka scenskog pokreta i koreodrame i idejni tvorac festivala Vera Obradović.

Studenti druge godine dramskog odseka izveli su „Simfoniju orijenta“ Josipa Slavenskog, nakon čega je nastupio ansambl „Metarmofozis“ koji se predstavio programom „Muzika za nedostajuće leptire“.

Na večerašnjoj manifestaciji otvorena je izložba fotografija „Hanami – najbolje čuvana tajna Japana – Tohoku“ Masakija Nakamure, koju su otvorile Ester Milentijević i Adrijana Barši.

Učesnik revijalnog dela Stefan Marković student treće godine glume kaže da je festival već zaživeo i da su posetioci prisutni u mnogo većem broju nego prošle godine.

„Nastupili smo sa bendom Fakulteta umetnosti, a inače mi smo sa dramskog odeseka. Došli smo da ideju da napravimo dobrodošlicu za naše studente, profesore i ostale posetioce sa strane. Večeras možemo da vidimo da je publika pristuna u velikom broju, mnogo većem nego prošle godine, jer je festival zaista zaživeo i ljudi koji nisu iz sveta pozorišta su došli na večerašnju manifestaciju“ rekao je Marković.

Profesor Istorije pozorišta Nemanja Savković na Fakultetu umetnosti navodi da je ovogodišnji festival bogatiji i drugačiji od prethodnog.

„Sam festival pokrenut je na inicijativu profesorke Vere Obradović. Ove godine imamo učesnike sa drugih akademija, ne samo iz naše zemlje već i iz regiona. Dolaze nam gosti sa cetinjskog Fakulteta dramskih umetnosti, sa banjalučke Akademije umetnosti. Tu je i akademija iz Novog Sada, ali klasa na mađarskom jeziku. Festival u ovogodišnjem programu ima i jedno predavanje, koje je posvećeno Josipu Kulundžiću, i imamo promociju knjige dr. Marije Petričević „Ruski baletski umetnici u Beogradu 1920-1944“. Potrudili smo se da ovogodišnji program bude u izvesnoj meri drugačiji od prošlogodišnjeg ali da negde imamo i kontinuitet da se neka osnovna programska šema zadrži i da je mi u izvesnom smislu renoviramo“ rekao je Savković.

Nakon otvaranja izložbe usledio je muzički program “Studenti sviraju za studente”, koji su pripremili Anastasija Rančić, Luka Potparić, Miloš Mitrović, Slaviša Ćuković i Stefan Marković.

Tokom trajanja festivala koji će trajati do 31. decembra, biće održan veliki broj pozorišnih predstava, radionica, predavanja i dokumentarnih filmova, a najavljeno je gostovanje kulturno-umetničkih društava i akademija umetnosti.

Festival je organizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja. Prijatelji festivala su Studentski centar „Priština“ – Kosovska Mitrovica, Kulturni centar „Dragica Žarković“ , Ansambl narodnih igara i pesama „Venac“, KUD „Kopaonik“ , Centar za kulturu „Sava Dečanac“ i Dom kulture „Stari Kolašin“.

Comments

Pročitaj još