• Početna>
  • Vesti>

Dan studenata u Kosovskoj Mitrovici: Ovde se uče lekcije o borbi, solidarnosti, ljudskosti i istrajnosti

Foto: Radio Mitrovca sever

Dan studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, obeležen je danas svečanom akademijom na Fakultetu tehničkih nauka.

U ime domaćina, okupljene je pozdravila student prorektor Jovana Šmigić rekavši da je velika čast govoriti u ime kolega studenata, isped organizacija koje su ravnopravni i uvaženi članovi Studentske konferencije univerziteta Srbije i Evropske studentske unije. Naglasila je da pored svih realizovanih projekata, jedan od najvećih uspeha ovdašnjih studentskih organizacija, jeste podrška koju dobijaju od svih studenata Srbije, a koja se naročito uočava u teškim situacijama.

“I u prethodnih godinu danas su naši studenti pokazali spremnost da se odupru najtežim pritiscima ali i spemnost da stanu u prve redove isped sila nepravde. I pored mnogih teškoća, uspevamo da postižemo izvanredne rezultate – kako u klupama ispred profesora, tako i na međunarodnim konferencijama, kongresima i studentskim manifestacijama” rekla je Šmigić.

Zahvalila je upravi univerziteta, Studentskom centru i svima koji daju doprinos na polju poboljšanja uslova studiranja koji su evidentni.

“Istina je da naš univerzitet svake godine daje mlade talente koji postižu sjajne rezultate i koji predstavljaju koren društvenih promena na bolje. Ipak, mi zajedno učimo neke mnogo važnije životne lekcije. To su lekcije o borbi i solidarnosti, ljudskosti i istrajnosti. Dok se držimo zajedno, naša borba, naš grad i univerzitet će imati svetlu budućnost” dodala je Šmigić.

Čestitajući studentima, rektor ove visokoškolske ustanove Nebojša Arsić, poručio je da je ovo dan sreće jer studenti su garancija da će Srbiju imati ko dalje da razvija, ali da se ove godine taj dan obeležava u ne baš dobrim okolnostima.

“To nas nikako ne obeshrabruje već samo daje podstrek da budemo jači, da nastavimo dalje, što više da radimo i da budemo što bolji. Za razliku od studenata u drugim krajevima, na drugim univerzitetima, koji moraju samo da uče i da uživaju u životu, da mu se raduju, kao što bi svaki mladi čovek trebalo da se raduje životu, vi ovde, pored svega toga imate i dodatnu obavezu – da budete zajedno sa nama, da čuvamo naše Kosovo i Metohiju i da damo doprinos da ono i dalje ostane u sastavu Republike Srbije” poručio je rektor.

Arsić je naglasio da to nije nimalo lako i da to mnogo utiče na rad studenata i da ometa njihove svakodnevne aktivnosti.

“Mi se trudimo da razumemo, da što više izlazimo u susret vašim potrebama i da vam što više pružamo podršku”.

Rektor je naglasio da su bezbednost i sigurnost, kao i uslovi studiranja prioritet svih na univerzitetu, a koji u tome ujedno uživa podršku svih fakulteta, Studentskog centra kao i lokalne samouprave.

“Iza svega toga stoji država koja nesebično pomaže da u tome i uspemo” dodao je Arsič.

On je napomenuo da se na univerzitetu ove nedelje obeležava i 22. april kao Dan planete Zemlje, te da će sa tim u vezi posebno biti stavljen akcenat na projekat Pelmob, kojim koordinira upravo ovdašnji univerzitet. U okviru današnje akademije održana je i promocija ovog projekta, posvećenog zelenoj tranziciji i promociji elektromobilnosti.

Dan studenata prištinskog univerziteta, čestitao je i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Ivan Zaporožac koji je tom prilikom poželeo da naredne i svake sledeće godine, mladi akademski građani ovaj dan dočekuju u miru, zdravlju a posebno slobodi.

“Lokalna samouprava je tu da bude vaš stub, da pomogne u mnogim stvarima ne samo da pomogne da vaš nastavni proces bude mnogo bolji, nego da pomogne da i vaš studentski život bude mnogo bolji. Iako imamo jako složenu političko-bezbednosu situaciju, nama je ovde potrebno da imamo što više studenata da što više mladih ljudi sa čitave teritorije Kosova i Metohije upisuju naše fakultete, a to možemo postići samo dobrim marketingom” rekao je Zaporožac i dodao da promocija fakulteta i studentskog centra koji je među najboljima u Srbiji, mora da bude zajednički zadatak svih struktura.

“Ovde se stvarno radi, ovde studenti stvarno dobro uče, imamo stvarno dobar nastavni proces i naš zadatak će biti u narednom periodu da to pokažemo”.

Naglasio je da su na tom zadatku i univerzitet, i lokalna samouprava u saradnji sa Kancelarijom za KiM i državom, te da je ta saradnja na izuzetno visokom nivou.

Obraćajući se na akademiji, predsednica Studetske konferencije univerziteta Srbije Margareta Smiljanić rekla je da su studentske organizacje koje funkcionišu u okviru prištinskog univerziteta, institucije mudrosti i svojevrsne zadužbine, napravljene na čvrstim temeljima, koje će i na dalje ići putem opstanka mladih ljudi, mladih porodica a samim tim i naroda na ovom području.

“Možda ste po broju studenata najmanji, ali to ne znači da ste najmanje uradili za SKONUS. Čak, iako ste najmanji, od vas smo najviše naučili jer vi ste ti koji su ujedinili sve ostale univerzitete u Republici Srbiji. Da nemamo to jedinstvo u SKONUS-u među predstavicima studenata, među mladim ljudima Srbije, ne bismo ostvarili brojne aktivnosti i izborili se za bolje uslove studiranja, a jedna od najvažnijih stvari jeste upravo da su ovi studenti ovde uspeli da spreče da Kosovo uđe u Evropsku studentsku uniju i time se dičimo i ponosimo” istakla je Smiljanić.

Dodala je da zbog hrabrosti koju pokazuju i životne radosti koju unose u tešku kosovsku svakodnevicu, svi mogu biti ponosni na studente ovog univerziteta.

U okviru akademije, najbolji studenti treće i četvrte godine studija, nagrađeni su novčanim nagradama koje su obezbedili privatni preduzetnici sa ovog područja i loklna samouprava.

Najzaslužnijim institucijama i pojedincima, uručene su zahvalnice za dobru saradnju i doprinos razvoju visokoškolskog obrazovanja.

Na kraju, pobednicima Studentske sportske lige koja je organizovana povodom Dana studenata, uručeni su pehari u katgorijama košarka, fudbal, basket i kviz znanja.

Akademiji su prisustvovali dekani i profesori fakulteta, predstavnici svih važnijih institucija sa područja Kosovske Mitrovice i brojni studenti.

U muzičkom delu programa učestvovali su studenti muzičkog odseka Fakultet umetnosti.

Inače, Dan studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici obeležava se 23. aprila, na Svetski dan knjige.

Comments

Pročitaj još