• Početna>
  • Vesti>

Petković: KP sever je nadležna da obavlja policijske poslove u opštinama sa srpskom većinom, patrole iz Prištine mogu da izazovu krizu

Prisustvo patrola albanske saobraćajne policije koje je direktno iz Prištine na sever Kosova i Metohije poslao Aljbin Kurti, predstavlja najgrublje kršenje Briselskog sporazuma i novi potez koji u cilju podizanja tenzija povlači vlast u Prištini, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

“Nema sumnje da je Aljbin Kurti svoje patrole poslao na sever KiM s ciljem da izazove novu krizu, jer je nervozan što mu je propao plan da Srbe podjarmi i natera da se odreknu svojih KM tablica. O tome svedoči ne samo minorni broj preregistrovanih vozila, već i odluka naših policajaca iz Regionalnog policijskog direktorata Sever da svojim sugrađanima ne izdaju nikakve opomene, jer oni nisu formirani da bi ispunjavali političke naredbe iz Prištine, već da čuvaju red i mir”, kaže se u saopštenju Petra Petkovića.

“U potpunosti razumemo i podržavamo donete zaključke sa današnjeg sastanka institucionalnih predstavnika Srba na severu pokrajine, Regionalnog policijskog direktorata Sever, četiri gradonačelnika sa severa i Srpske liste koji su jedinstveno izneli jasan stav po pitanju nelegalnih odluka Prištine u vezi sa procesom tzv. preregistracije.

Zato puna podrška iznetom stavu da policija na severu nije tu da bi kažnjavala bez ikakvog osnova Srbe i sprečavala slobodu kretanja.

Podsetiću sve, a posebno predstavnike međunarodne zajednice da je u tački devet Prvog briselskog sporazuma predviđeno da je isključivo Regionalni direktorat policije Sever nadležan da obavlja policijske poslove u četiri većinski srpske opštine na severu KiM i da sastav policije mora da odražava etničku strukturu ovog dela pokrajine gde Srbi čine apsolutnu većinu.

Zato pripadnici saobraćajne policije iz Prištine nemaju ni jedan jedini razlog, opravdanje ili osnov da borave u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu i Srbima uručuju opomene, jer je to zona odgovornosti isključivo Regionalnog direktorata policije Sever.

O ovom flagrantnom kršenju sporazuma iz Brisela obavestićemo i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka, kao i predstavnike svih relevantnih međunarodnih misija koje deluju na prostoru Kosova i Metohije i zahtevati da se Kurtijevi policajci pod hitno povuku sa severa.

Srbi su još jednom pokazali da kada su složni i jedinstveni u odbrani svojih legitimnih građanskih i demokratskih prava, ali i osnovnog ljudskog prava na slobodu kretanja, nema te sile koja ih može slomiti, pogotovu kada je reč o nelegalnim prištinskim odlukama.

U potpunosti mora da prestane kršenje Briselskog sporazuma, jer nasilni i protivpravni akti Prištine, od upada ROSU na severu, preko izgradnje nelegalnih policijskih baza u zoni zelene linije, do slanja albanske saobraćajne policije, direktno ugrožava postojanje Regionalnog policijskog direktorata Sever i time obesmišljava čitav tok dijaloga u Briselu.

Umesto suludih akcija Aljbina Kurtija, potrebni su nam mir i stabilnost, kao i poštovanje postignutih sporazuma. Nikakvo maltretiranje i progon Srba na Kosovu i Metohiji, u najnovijem militantnom zanosu Aljbina Kurtija, Beograd neće dopustiti i zato je Prištini bolje da se vrati dijalogu o normalizaciji odnosa, jer sve mimo dijaloga vodi nas u neželjenom smeru, što Beograd nikako ne želi”, rekao je Petković.

Comments

Pročitaj još